В Одеській області офіційно скасували "регіональну" мову

В Одеській області офіційно скасували "регіональну" мову
Читать на русском

Такий статус з 2012 року там мала російська мова.

Одеський окружний адміністративний суд скасував рішення Одеської обласної ради про регіональну мову у регіоні. Такий статус з 2012 року там мала російська мова.

Про це APnews повідомляє з посиланням на заяву громадського діяча Святослава Літинського.

“Два роки ми стукали у ці двері... і вони відчинилися! В Одеській області (рішення облради) - скасовано регіональну мову. Вчора відповідне рішення виніс Одеський окружний адміністративний суд. Відтепер усі посилання на рішення обласної ради про впровадження регіональної мови є нікчемними”, - заявив Літинський.

Зазначимо, раніше громадська організація вже домоглася скасування регіональної мови у місті Одесі.

Довідка. Статус “регіональної” мові могла надавати місцева рада, якщо кількість носіїв становить не менш за 10% від населення відповідного регіону (в окремих випадках - менше 10%). 28 лютого 2018 року цей закон визнали неконституційним. Але незважаючи на скасування закону про основи державної мовної політики, регіональні мови фактично продовжують діяти в окремих громадах Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської та Чернівецької областей. Вже влітку 2019 року набув чинності закон про державну мову.

APnews писав, що боротьбу з “регіональними мовами” розпочав у листопаді мовний омбудсмен. Він вимагає заборонити мови нацменшин в регіонах України.

Новини партнерів

Разумков пояснив, чому чиновників вирішили не саджати за брехню у деклараціях
"На манежі все ті ж": Гейда очолить ДБР найближчим часом

Найпопулярніше за тиждень