В Одесі критична ситуація з COVID, але туди їде Зеленський кататися на криголамі - епідеміолог

В Одесі критична ситуація з COVID, але туди їде Зеленський кататися на криголамі - епідеміолог
Ексклюзив
Сергій Кравченко
Блог
Блог
Сергій Кравченко
Глава Національної медичної палати України і директор Інституту соціальної епідеміології
Читать на русском

Поїздка президента запланована на 29 жовтня

В Одесі на сьогоднішній день критична ситуація з коронавірусом - ліжок не вистачає, у деяких опорних лікарнях закінчився кисень, через що хворих вимушені екстрено евакуювати.

Але до цього все йшло, причому ще давно.

Так, ще минулого тижня Одеська область увійшла до "червоної" зони, було проведено засідання Колегії, на якому був присутній у тому числі перший заступник міністра МОЗ Олександр Комарида. Там вони успішно обговорили, як в Одесі "все добре з коронавірусом" та підготовкою.

Більше того, на 29 жовтня Зеленський навіть запланував візит до Одеси, щоб з метою піару покататися там на купленому в Англії 30-річному криголамі «Джеймс Кларк Росс», який прибув у порт на початку місяця.

Але тут ситуація почала погіршуватись і 24 жовтня до Одеси полетів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Він уже тоді, в неділю, знав, що у регіоні велика проблема з киснем та ліжковим фондом.

Далі у понеділок губернатор провів нараду з цього приводу. На ньому директор департаменту охорони здоров'я Одеської області Наталія Одарій-Захар'єва (вона, до речі, медсестра) відзвітувала, що ситуація нормальна і все добре.

Але вже вранці 26 жовтня завідувачка відділення реанімації центру соціально-значущих хвороб звернулася до Департаменту охорони здоров'я Одеської області і заявила, що має критичну ситуацію з киснем і необхідно вживати заходів. Департамент їй до вечора так і не відповів, і вона сама вирішила проводити евакуацію пацієнтів із Центру до інших медзакладів. Нині ж ситуація стала катастрофічною.

До речі, із цим центром теж не все так просто.

Його свого часу створив в Одесі на той момент губернатор Одеської області Максим Степанов, який незабаром став міністром МОЗ. Яким чином? Він об'єднав усі медустанови, які займалися ВІЛ/СНІД, парентеральними вірусними гепатитами та туберкульозами в один центр. І скоротив таким чином 1024 ліжка.

Більше того, зараз у цьому центрі навіть розетки не скрізь є та електрика проведена. Але, чомусь, ліжка там були протабеловані як "ковидні", хоча доступом до кисню вони не забезпечені. Як виправдання директор департаменту охорони здоров'я заявила, що розгорнула ці ліжка "для легких форм хвороб". І тут маю одне питання: а хто госпіталізує з легкими формами хвороби? Рівень невігластва вже просто зашкалює!

Тому теперішня ситуація в Одесі - це наслідок того, що відбувається за довгий час, до неї причетні всі. Починаючи від губернатора Степанова, міністра Степанова, нинішнього директора Департаменту охорони здоров'я Одарій-Захар'євої, нинішнього губернатора та нинішнього міністра Ляшка. І стає тільки гірше.

Тепер тільки залишається питання, чи поїде туди Зеленський кататися на криголамі?

Нижче – порядок денний засідання Комісії ТЕБ та НС в Одеській області за понеділок, 25 жовтня. Стає зрозуміло, що про критичну ситуацію там знали ще до того, як важких хворих довелося евакуювати.

В Одесі критична ситуація з COVID, але туди їде Зеленський кататися на криголамі - епідеміолог
Читайте також:
Рубрика данного матеріалу не модерується редакцією. Редакція не поділяє позиції блогерів і не несе відповідальності за достовірність викладених ними фактів і позицій.

Новини партнерів

В Ужгороді ухилист намагався втекти з військкомату, вистрибнувши у вікно
Кабмін не хоче вводити в Україні тотальний локдаун, бо "економіка набирає обертів"

Найпопулярніше за тиждень