В Харкові знову перейменували проспект Григоренка на Жукова

В Харкові знову перейменували проспект Григоренка на Жукова
Читать на русском

Харківська міськрада знову проголосувала за перейменування проспекту Петра Григоренка та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова.

У Харкові рішенням Міськради знову перейменували проспект Григоренка на проспект Маршала Жукова, - повідомляється на сайті Харківської міської ради.

За відповідне рішення проголосували 52 депутати, проти - 8.

За словами секретаря міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексія Хорошковатого, ветеранські організації звернулися до міськради з ініціативою про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова.

“До Харківської міської ради звернулася низка ветеранських організацій міста Харкова щодо повернення назви проспекту в місті Харкові ім’я маршала Жукова, оскільки з його ім’ям пов’язані історичні події, що відбулися в Україні та Харкові під час Другої Світової війни. Згідно з міжнародними актами Україна взяла на себе зобов’язання вшановувати та увічнювати пам’ять учасників Другої Світової війни. В місті Харкові з 19 листопада 2019 року по 19 січня 2020 року проводилися громадське обговорення...За результати поданої пропозиції на підтримку перейменування цього проспекту на проспект маршала Жукова висловилось 11 193 особи, що становить 86% від загальної кількості голосів...”, — зазначив він.

На його думку, рішення про повернення проспекту імені Жукова буде слушним з точки зору святкування 75 років закінчення Другої світової війни і 75-тої річниці підписання капітуляції Німеччини.

"Ми вибрали послідовний план дій: у рамках своїх повноважень і в законодавчому полі, якщо потрібно - у суді, будемо продовжувати відстоювати право харків'ян на історичну пам'ять", - сказав Хорошоватий

Перед голосуванням Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що у законі про декомунізацію "дійсно є різночитання, які використовуються певними силами для розхитування ситуації навколо перейменування проспекту". Але міська влада все одно має намір скористатися своїм правом давати назви об'єктам топоніміки міста.

Нагадаємо:

  • У травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки Харкова" в рамках закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні й заборону пропаганди їхньої символіки".
  • Закон передбачав перейменування станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту – на проспект Петра Григоренка.
  • 19 червня 2019 року Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова попри мітинги.
  • 5 вересня 2019 року Харківський окружний адмінсуд скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова, пославшись на порушення процедури
  • 8 листопада 2019 року Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка.

Новини партнерів

У Росії затримали чотирьох українців за виготовлення наркотиків
Безробітні українці отримають від держави до 90 000 гривен на свій бізнес

Найпопулярніше за тиждень