В Африці звинуватили західні країни в "афрофобії" через закриття кордонів на тлі розповсюдження штаму "омікрон"

В Африці звинуватили західні країни в "афрофобії" через закриття кордонів на тлі розповсюдження штаму "омікрон"
Читать на русском

Президент Малаві вважає, що при закритті кордонів західні країни керувалися не науковими даними, а самі заборони на поїздки до південної Африки - недоречні

Президент південноафриканської країни Малаві Лазарус Чаквера звинуватив західні країни в “афрофобії” після того, як вони оголосили про закриття своїх кордонів через розповсюдження штаму COVID-19 “омікрон”.

Про це повідомляє APnews із посиланням на RFI.

Президент Малаві та голова Співтовариства розвитку півдня Африки (САДК) Лазарус Чаквера виступив проти закриття кордонів південноафриканських країн з боку ЄС, США, Британії, Австралії та звинуватив їх в афрофобії:

“Ми всі стурбовані новим варіантом COVID-19 і маємо подякувати вченим з Південної Африки за те, що вони ідентифікували його раніше за інших. Але односторонні заборони на поїздки, накладені зараз на країни САДК Великобританією, ЄС, США, Австралією та іншими, недоречні. COVID-обмеження мають ґрунтуватися на наукових даних, а не на афрофобії”, - заявив він.

Десятки країн, включаючи США, Британію, Саудівську Аравію, Катар, Кувейт, Нідерланди та Польща, заборонили польоти з південної частини Африки, намагаючись стримати поширення нового штаму коронавірусу “Омікрон”, який виявили минулого тижня у Південній Африці.

Правила в'їзду посилили й в Україні. Тепер люди, які провели понад 7 діб протягом останніх 14 днів у Південно-Африканській Республіці, Ботсвані, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватіні та Мозамбік, мають пройти 14-денну самоізоляцію.

МЗС України також рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Південно-Африканської Республіки, Ботсвани, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве.

Раніше ВООЗ визнала "омікрон" дуже заразним штамом. На цей момент точно не встановлено, чи новий штам буде передаватися швидше і простіше, ніж той же "дельта".

Вважається, що “омікрон” є причиною зростання кількості інфекцій у Південній Африці, але водночас деякі уряди африканських країн вважають заборони на поїздки “поспішними та несправедливими”. А Південна Африка взагалі заявила, що почувається “покараною”, назвавши заборони “жорстокими”.

Раніше APnews також повідомляв, у Португалії виявили перші випадки зараження новим штамом коронавірусу "Омікрон". Ним заразилися 13 членів лісабонського футбольного клубу "Белененсеш".

Новини партнерів

Moderna та Pfizer розпочали розробку вакцин проти "Омікрону": названо терміни появи нових препаратів
У Львові закрили будинок вчених, у якому блогери влаштували вечірку на річницю Голодомору

Найпопулярніше за тиждень