Українцям дозволять "доносити" на порушників ПДР за гроші: чому це може привести до хаосу

Українцям дозволять "доносити" на порушників ПДР за гроші: чому це може привести до хаосу
Ексклюзив
Читать на русском

Згідно з законопроектом, "донощик" отримає 10% від сплаченого порушником штрафу

У Раді зареєстрували законопроект, який дозволить українцям "доносити" на порушників ПДР у поліцію і отримувати за це гроші. В Європі таке практикують уже давно, однак в Україні ініціатива може призвести до колапсу та плутанини.

Про це в коментарі APnews повідомив автоексперт Павло Семенченко.

Але спочатку трохи про сам законопроект. Він передбачає дозвіл на фіксацію в фото- і відео-форматі порушень громадян самими ж громадянами. Якщо законопроект буде підтримано, українці за допомогою своїх смартфонів і планшетів зможуть "доносити" один на одного в поліцію і отримати за це грошову винагороду у вигляді 10% від сплаченого порушником штрафу.

"З правової точки зору скажу, що це буде повний колапс і плутанина. Згідно з українським законодавством, недостатньо, щоб фіксувався, наприклад, лише проїзд автомобіля на червоне світло. Потрібно ще встановити, хто був за кермом. А для цього авто треба зупинити, зафіксувати водія, перевірити у нього документи, його стан і так далі. Прості громадяни цього зробити не зможуть", - пояснив експерт.

І додав, що і на кількість аварій це теж навряд чи вплине. Так як більшість порушень, які будуть фіксуватися людьми, не будуть являтись прямими причинами ДТП.

"Подібна європейська практика вже є: коли люди один на одного "доносять". Але це виключення з правил і придумано для того, щоб не привертати весь судовий і слідчий апарат до досить банальних питань - сусід масло у дворі розлив або хтось машину неправильно припаркував. Подзвонив в поліцію, ті виписали протокол і проблема вирішена", - розповів Павло Семенченко.

При цьому зазначив, що в Україні ж є загроза, що все буде діяти зовсім інакше: хтось буде всіх фотографувати заради забави, хтось - балуватися відеомонтажем і відправляти фейки, а хтось просто "заради грошей" буде бачити порушення там, де їх немає.

Як результат, поліція буде завалена листами, які потрібно буде ще якісно обробити, перевірити на достовірність, знайти порушника і залучити його до відповідальності.

Відзначимо, що в вищезгаданому законопроекті пропонується встановити кримінальну відповідальність за подання підроблених або штучно створених фото і відео. Однак як це буде працювати на практиці - можливо, скоро дізнаємося.

Читайте також:

Новини партнерів

Скільки українців стали громадянами РФ з 2016 по 2020. Статистика
Хто такі асексуали і як вони живуть без сексу

Найпопулярніше за тиждень