Українці за кордоном: де працювати буде найважче та як карантин вплинув на зарплату трудових мігрантів

Українці за кордоном: де працювати буде найважче та як карантин вплинув на зарплату трудових мігрантів
Ексклюзив
Читать на русском

Варто враховувати, що найбільше втратив за період карантину готельно-ресторанний бізнес, сфера туризму та галузь пасажирських перевезень

Після жорстких обмежень українцям потроху відкриваються кордони інших країн - як для відпочинку, так і для роботи. Знайти роботу за кордоном на сьогоднішній день вже можна і зовсім не важко.

Про це в ексклюзивному коментарі APnews розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. Проте наголосив, що є певні зміни.

Зокрема, введені “пандемічні” вимоги, яких все ж потрібно дотримуватись.

“Зараз знайти роботу за кордоном не важко, але під час епідемії потрібно дотримуватися вимог урядів європейських країн. Наприклад, трудові мігранти, які заїжджають до Польщі, повинні проходити обов'язковий 2-тижневий карантин за адресою, яку вони вказують при перетині кордону. За порушення цієї вимоги людина ризикує отримати штраф до 30 тис злотих (6,5 тис євро) та депортацію і заборону на в'їзд до країни на термін до 10 років”, - розповів експерт.

І це не єдині вимоги, що висувають країни для українців. Зокрема, ми вже робили велике інтерв'ю з українкою, яка у розпал пандемії працювала у Фінляндії. Вона розповіла, що їх змусили обов’язково проходити двотижневий період самоізоляції.

Читайте також:
"Від нас шарахалися": українські заробітчани розповіли, як працювали за кордоном у розпал пандемії

Як карантин вплинув на зарплату

Василь Воскобойник розповів, що, незважаючи на економічні проблеми у ЄС, пов'язані з коронавірусом, зарплата українських трудових мігрантів в Європі не впала. Ба більше - вона може й зрости, але це вже буде залежати від швидкості відновлення економіки ЄС після пандемії.

“Якщо попит на товари та послуги почне підвищуватись, тоді на підприємствах будуть потрібні і нові робочі руки, в тому числі і українців. Загалом, поки країни Євросоюзу успішно існують, у наших співвітчизників буде поруч стабільний ринок праці, на якому можна заробити непогані гроші по відношенню до батьківщини”, - наголосив експерт.

Пріоритети змінились

За словами президента асоціації, змінились і пріоритети в професіях. Так, якщо до пандемії у попиті були одні вакансії, то зараз ситуація виглядає інакше. Зокрема, ні для кого не секрет, що найбільше втратив за період карантину готельно-ресторанний бізнес, сфера туризму та галузь пасажирських перевезень. Втім, за словами Василя Воскобойника, більшість українців за кордоном працюють у сільському господарстві, на виробництвах та будівництві, які в цілому зберегли робочі місця. Тому найближчим часом в цій царині не буде значних змін.

“Але ті українці, які втратили роботу в готелях чи ресторанах, зможуть влаштуватися на харчове виробництво чи піти у служби доставки, які зараз переживають справжній бум популярності”, - наголосив експерт.

Де українцям буде найважче після карантину?

Василь Воскобойник також зазначив, що найважче за кордоном зараз тим трудовим мігрантам, які працюють нелегально. Бо вони добровільно позбавляють себе усіх прав і не можуть користуватися соціальною підтримкою країни, де перебувають.

“В цілому, у європейських країнах існує досить високий рівень медичного та соціального страхування, який надійно захищає не тільки громадян, але й тих, хто офіційно працевлаштований. Умови роботи, які прописані в угоді про працю, не можуть бути занадто жорсткими, інакше їх можна буде оскаржити. Коли трудові мігранти вибирають робочий графік по 10-12 годин на добу, то це частіше не вимога роботодавця, а їхнє бажання більше заробити”, - наголосив експерт.

Читайте також:
Карантинна подорож. Куди і на яких умовах можна полетіти з України цього літа і що буде з цінами

Новини партнерів

Невідомі побили колишнього політв'язня Балуха: він в лікарні у важкому стані
В Одесі знову відклали евакуацію танкера Delfi через протікання

Найпопулярніше за тиждень