"Нас поліція виганяє жити на вулицю": понад 300 українців застрягли у В'єтнамі без можливості продовжити візу

"Нас поліція виганяє жити на вулицю": понад 300 українців застрягли у В'єтнамі без можливості продовжити візу
Ексклюзив
Читать на русском

Багато українців у В'єтнамі зараз стають просто безхатьками, а за нелегальне перебування в країні доведеться платити великі штрафи. Вони хочуть повернутися в Україну, але такої можливості немає.

Більше 300 українських громадян на даний момент знаходяться у В'єтнамі в дуже скрутній ситуації. Вони просять уряд України, МЗС і Президента виконати свою обіцянку і допомогти їм повернутися додому. Люди не змогли повернутися в Україну у визначений термін з різних причин. Про це вони розповіли в ексклюзивних відео для APNEWS.

Один з українців, які застрягли у В'єтнамі, Євген Іщук розповів, що зараз разом з родиною перебуває в місті Хошимін. Він пояснив, на сьогоднішній день В'єтнам закрив свої кордони і не дозволяє іноземцям продовжувати візу.

"Скасували режим карток тимчасового перебування і не дають нам право перебувати в країні. Штраф за нелегальне перебування тут становить від 30 до 50 доларів. В моєму випадку, сім'ї з 4 осіб доведеться заплатити близько 6 тисяч доларів на місяць. Це космічна сума для мене і для багатьох українців тут".

По-друге, як розповів нам Євген, зараз місцева влада В'єтнаму приймає постанови і рішення щодо неможливості здачі в оренду нерухомості громадянам інших держав. Є не один випадок, в тому числі і у громадян України, коли ввечері до них приходять орендодавці і вимагають виїхати з житла протягом години. В іншому випадку - викликають поліцію. Тому багато тут стають просто безхатьками і залишаються жити на вулицях.

"По-третє, ми всі зараз перебуваємо і проживаємо у В'єтнамі за свій рахунок. Країна знаходиться на карантині вже більше 2 місяців, більшість установ, виробництво та інші місця тут закриті. Відкритими залишилися тільки аптеки і супермаркети. І заощадження у всіх нас просто скоро закінчаться", - ділиться Іщук.

Українці акцентують увагу на тому, що на сьогоднішній день не вимагають ніякої фінансової підтримки. Євген повідомив, що евакуаційний рейс Хошимін-Київ оплатиться за рахунок іноземця-мільярдера з В'єтнаму Фам Нят Віонг.

"Він не зміг спокійно дивитися на нашу ситуацію і прекрасно розуміє, що всі ми не маємо можливості повернутися в Україну через відсутність прямих рейсів, а всі транзитні - скасовані. Всі інші країни теж закривають свої кордони і ми тут залишилися, по суті, в полоні".

На питання, чому не повернулися в строк, Євгеній жартівливо відповідає, що більшість українців тут "не має приватного літака з пілотом, щоб екстрено вилетіти в Україну".

"Ви повинні розуміти, що у нас різниця в часі. Уряд приймає рішення, а ми його отримуємо тут на 5 годин пізніше", - пояснює батько сімейства Іщук.

І тут же повідомив, що раніше на політ в Україну вони витрачали добу, і це за умови вибору найкоротших маршрутів, адже прямих рейсів з їх міста немає. Він розповів, що розглядали вже всі варіанти: "Повернення з В'єтнаму до України на власній автівці займе 500 годин. Це 21 день за звичайних обставин, а не в епоху пандемії. Ну а пішки йти взагалі більше 200 днів".

Ситуацію пояснили і жінка, яка приїхала до доньки, яка працювала у В'єтнамі: "Раніше ми не змогли виїхати, тому що я захворіла, стався інсульт і мені довелося лікуватися. У нас були квитки на 21 березня в Москву, а на 23 березня в Україні. Але їх ми не змогли ні обміняти, ні скасувати, так як це був чартерний рейс. Гроші нам не повернули".

Жінка зі сльозами на очах пояснює, що у неї 25 березня закінчується віза, а 31 березня закінчується страховка.Також вона повідомила, що стала однією з тих, кого вже змушують виселятися: "Тут до нас вже приходила поліція і нас виселяють. Що нам робити ? Допоможіть нам повернутися додому!"

Тетяна розповіла, що знаходиться у В'єтнамі вже більше місяця. Дівчина приїхала сюди працювати вчителем англійської мови, але ні дня ще при цьому не працювала. Розповіла також і те, що навіть коли у В'єтнамі на тиждень відкрили школи, іноземних фахівців туди не пустили. І вже 16 березня все знову повністю закрили.

"Оскільки найближчим часом ймовірності того, що школи відкриють, немає, у нас анулюють візи, не буде контракту і зараз ми зарплату теж не отримуємо. Ми просимо вплинути на якнайшвидше повернення нас додому. Ми хочемо бути вдома", - звернулася до Президента Тетяна .

Олена, як і Тетяна, теж приїхала до В'єтнаму по освітній частини. Але у жінки є своя особиста причина для повернення додому.

"Головна причина, по якій я хочу повернутися, не те, що я сиджу тут без будь-якої зайнятості, а то, що кілька тижнів тому у мене помер батько. Тоді я не могла повернутися. Зараз же це вже стало просто неможливим".

Олена, як і всі, пожалілась, що рейси авіакомпанії скасовують кожен день або ж ціни на квитки просто захмарні.

"Нам дуже потрібна допомога, всім, хто тут", - звернулася до українського уряду жінка.

Українка Олена з міста Запоріжжя сказала, що готова заплатити розумні гроші за квиток, щоб потрапити додому. "Прошу надати мені таку можливість", - звернулася до Президента дівчина.

Українці об'єдналися і записали відеозвернення. Всі, як один, з проханням допомогти в питанні повернення в Україну.

Як повідомляв APNEWS раніше, актор Юрій Кляцкін розповів, що понад 300 українців застрягли на Шрі-Ланці. На острові оголошено комендантську годину, магазини й аптеки не працюють.

Новини партнерів

В.о. директора ГБР Соколов стверджує, що законно отримав свою посаду
У Полтавській області зафіксовано перший випадок коронавірусу

Найпопулярніше за тиждень