Українці будуть служити "по-новому": кого призвуть в армію і як оштрафують за "відкос"

Українці будуть служити "по-новому": кого призвуть в армію і як оштрафують за "відкос"
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews розбиралася, які зміни до ведення військового обліку ініціює глава держави і як вони можуть вплинути на людей, що перебувають у військовому резерві.

Верховна Рада Україна у першому читанні ухвалила законопроект, який дозволить ЗСУ призивати резервістів без оголошення мобілізації і фактично зробить військовослужбовців безправними. Ініціатором законодавчих змін є президент Володимир Зеленський.

Редакція APnews розбиралася, які зміни до ведення військового обліку ініціює глава держави і як вони можуть вплинути на людей, що перебувають у військовому резерві.

Так, людей, котрі колись вже відслужили своє, планують призивати в особливий період в країні без оголошення мобілізації, тобто без попередження. Автори документу зазначають метою таких "нововведень" "впорядкування питань військового обліку призовників".

Інші норми закону

Що передбачає "новий вид військової служби"? Це військова служби по призову осіб з числа резервістів в особливий період.

Серед решти норм, ініційованих Володимиром Зеленським, які мають сформувати "новий вид військової служби", запропоновані наступні:

  • військово-обліковий документ стане обов'язковим при працевлаштуванні;
  • колишні військовослужбовці отримають переважне право на залишення на роботі при скороченні;
  • на працівників призваних на військову службу з числа резервістів в особливий період поширюватимуться гарантії відносно збереження місця роботи, посади і середнього заробітку;
  • посадові особи підприємств, установ і організацій усіх форм власності повинні забезпечити ведення персонального військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів, сприяти їх підготовці до військової служби, призову на строкову військову службу, на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на службу по призову осіб з числа резервістів в особливий період.

Крім того, документом передбачається підвищення штрафів у кілька разів.

  • За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію штраф на громадян від 1700 до 3400 грн. і на посадових осіб - від 3400 до 5100 грн. А в особливий період на посадових осіб - від 5100 до 8500.
  • За порушення правил військового обліку зростуть штрафи у сім разів (510-850 грн., а за повторне порушення чи в особливий період - від 850 до 1700 грн.).
  • За умисне псування або недбале зберігання військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату, - штраф від 510 до 850 грн., а в особливий період - від 850 до 1700 грн.
  • Водночас, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.
  • Якщо резервіст ухилиться від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, - карається штрафом від 5100 до 8500 грн. або виправними роботами на строк до двох років.
  • Ухилення від навчальних (спеціальних) зборів - штраф від 8500 до 11 900 грн. або виправними роботами на строк до двох років.

Ми поспілкувалися з військовим експертом Олегом Ждановим, щоб з’ясувати, наскільки методи влади на шляху до впорядкування питань військового обліку призовників виправдовують себе.

Мобілізація без попередження

За його словами, зміни, запропоновані у проекті закону, можуть викликати напругу в суспільстві, проте не допоможуть Володимиру Зеленському і ЗСУ досягти попередньо поставленої мети.

"Призов резервістів без мобілізації – це нонсенс, який спричинить тільки напругу у суспільстві.

Нонсенс полягає в тому, що президент в своєму законопроекті намагається отримати собі "безправних" призовників. Людина відслужила, перебуває у першій черзі резерву, а тут не визначає військовослужбовців, як сьогодні, адже у нас великий дефіцит в укомплектованості Збройних Сил, і він (ред. – президент) підписує указ, що дозволяє цю людину забрати", – наголосив Жданов.

Експерт також припускає, що такий призовник "обійдеться" державі втридорога, тому що йому у будь-якому випадку йому доведеться виплачувати заробітну плату, зберігати за ним робоче місце та забезпечувати соцпакетом.

"Це буде "найдорожчий" призовник, "золотий солдат" для держави в економічному плані.

Я вважаю, що це абсолютно зайве. Краще б влада звернула увагу на ринок праці військовослужбовців сьогодні, створили фінансово-економічні умови, які б мотивували людей йти підписувати контракт з військовою службою.

Сьогоднішні умови не влаштовують людей і не відповідають ринку, тому у нас немає черги у військкоматах.

Я вже не кажу про те, що ми не можемо здійснити якісний набір військових…ми сьогодні не можемо набрати на контрактну службу необхідну кількість для того, щоб укомплектувати військові частини.

Це все в традиціях попередньої влади – прийняти закон, посилити заходи, при цьому намагаючись отримати "дешеву робочу силу". В даному випадку безправних і примусових військовослужбовців.

Якщо служба військовослужбовців буде проходити за призовом, то там зовсім інші умови. Вони не отримають такого грошового забезпечення, як військовослужбовець за "контрактом". Те, що йому повинні зберігати середню зарплату …за чий кошт? За кошт роботодавця? Це маячня. За кошт держави? Невідомо, де взяти ці гроші", - задається питаннями Олег Жданов.

Штрафи і кримінальна відповідальність

Значне підвищення штрафів може спричинити корупційні ризики, адже «ті, хто хочуть – ті відкосять (ред. - від армії), тому що ми живемо в «країні можливостей», наголосив Олег Жданов.

"Тут треба підходити з іншого боку. Потрібно створювати Єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних в Україні. Тоді ми матимем більш-менш нормальну картину і розуміти, скільки у нас є військовозобов’язаних і які резерви можна сформувати.

Що стосується підвищення штрафів, то тут така ж ситуація, як і на дорогах. За керування автомобілем у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння скільки не піднімають штрафів – статистика все росте.

Чому? Тому що можна «обійти» закон і за якусь нижчу, ніж штраф, ціну або покарання просто «домовитися і порішати» питання.

Потрібно змінювати систему покарання, обліку правопорушень і виконання покарання. Ось і все. Якщо буде незворотність покарання і неможливо буде його уникнути, то навіть якщо штрафи знизять вдвічі, то це буде мати ефект, тому що кожний, хто порушить, заплатить штраф.

Заробітна плата на сьогоднішній день менша, ніж утримання військовослужбовця за "контрактом".

Це закон, який суперечить здоровому глузду, я вже не говорю про економічні чи військові потреби Україні", - заявив військовий експерт.

Новини партнерів

В Одеській області мати школярки побила іншу ученицю
Нардепу Юрченко вручили підозру в хабарництві

Найпопулярніше за тиждень