Українські вчені заявили про прорив у лікуванні уражених COVID легенів

Українські вчені заявили про прорив у лікуванні уражених COVID легенів
Читать на русском

В Україні проводяться дослідження з лікування від важкої пневмонії, яку викликає коронавірус.

Українські вчені за допомогою методу введення стовбурових клітин змогли досягти прориву у лікуванні уражених коронавірусом легенів.

Про це повідомляє APnews з посиланням на Facebook Інституту молекулярної біології і генетики.

Повідомляється, що, станом на сьогодні завершено лише перший етап клінічних випробувань, але його результати оптимістичні.

Так, в Україні проводяться дослідження з лікування від важкої пневмонії, яку викликає коронавірус SARS-CoV-2, стовбуровими клітинами.

"У дослідження були включені 13 пацієнтів (чоловіки віком від 36 до 73 років) із двобічною пневмонією, сатурацією нижче 93% та тяжким перебігом хвороби. На другий тиждень після введення стовбурових клітин повністю відновилися легені у чотирьох з 13 пацієнтів. На 24-ий тиждень у пацієнтів за результатами КТ відзначаємо позитивну динаміку відновлення легень, тільки один пацієнт має ознаки фіброзування в одній долі однієї легені.

Тим часом у контрольній групі з 15 пацієнтів, які не отримували клітинної терапії, одна людина померла, а у семи виникли прояви фіброзування легенів на 8-ий тиждень", - йдеться у повідомленні.

Старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ Володимир Шаблій зазначив:

"Ці дані дозволяють стверджувати, що на сьогоднішній день застосування мезенхімальних стовбурових клітин є перспективним методом боротьби з фіброзним переродженням тканини легень внаслідок пневмонії, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2".

Крім того, повідомляється, що клінічне дослідження проводиться у співпраці з Київською міською клінічною лікарнею № 4 та Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського.

"Для того, щоб отримати повноцінні дані про ефективність даного методу, спостереження за пацієнтами має тривати не менше року. Ми повинні порівняти віддалені результати ефективності застосування стовбурових клітин з методом лікування, затвердженим протоколом МОЗ. Дані спостереження на 24-му тижні після введення дозволяють зробити висновок, що метод застосування стовбурових клітин є не тільки безпечним, але й ефективним як у швидкості одужання пацієнтів, так і в запобіганні розвитку фіброзу легенів", - наголосив Шаблій.

Як повідомляв раніше APnews, професор Михайло Фаворов заявив, що кролики, щеплені українською вакциною, вже 7 місяців мають імунітет до COVID-19.

Новини партнерів

Під Одесою чоловік убив коханку через їжу, - фото, відео
"Легше не буде": глава Мінфіну назвав головну проблему економіки України

Найпопулярніше за тиждень