Українські вчені запатентували спеціальний білок для вакцини від COVID-19

Українські вчені запатентували спеціальний білок для вакцини від COVID-19
Читать на русском

Михайло Фаворов розповів про три етапи розробки цього білка.

Українські вчені спільно з американськими розробили і запатентували білок, на основі якого буде розроблена вакцина від коронавіруса.

Про це під час брифінгу в Кабміні розповів президент компанії DiaPrep System Inc., міжнародний експерт в сфері охорони здоров'я і епідеміології Михайло Фаворов, передає APnews.

Фаворов розповів про три етапи розробки відповідного білка, дієвість якого вже доведена і протестована на тваринах.

"Говорячи конкретно про сьогоднішній наш брифінг, хочу сказати, що як тільки з'явилася епідемія, як тільки мені вдалося отримати більш-менш адекватні цифри китайської захворюваності, які спочатку були істотно нижче, щоб зробити висновок про те, що буде пандемія.

У січні з'явилася послідовність вірусу, опублікована і доступна в світі будь-якому виробництву, будь-якій групі вчених.

Група українських вчених, які у вас в країні розробляли тести для діагностики багатьох інфекцій, вони в першу чергу захотіли зробити тест для визначення хоча б антитіл для визначення діагностики цього вірусу.

Протягом якогось часу ми створили проект білка, паралельно розроблявся діагностикум, який зараз доступний, він один з кращих в світі, тому що доступні не лише антитіла класу М, G.

Перше, на що я звернув увагу - серед перехворілих людей (від двох тижнів до трьох місяців) до 100% мають антитіла саме до того білку, який ми розробили. Про що це говорить? Якщо людина перехворіває, то у неї виробляються саме ті антитіла, які ми виявляємо. Тобто, цілком можливо, що цей природний антиген, якщо він буде вакциною, зможе захистити будь-яку людину.

Патент розробленого білка належить Україні.

2 крок - ми виявили, що це частинка. Сам білок згортається в дуже маленьку кульку - 25 нанометрів. Це говорить про те, що антитіла, які мають 3D-ефект - це найнадійніші антитіла щодо захисту, і вони будуть реагувати тільки з цією кулькою.

3 крок - ми проімунізували кроликів, мишей, щурів - і всі вони дали дуже хорошу імунну відповідь. Антитіла вироблялися, і вони вироблялися добре. Це дає надію на те, що цей білок може виявитися вакциною", - заявив Михайло Фаворов.

За його словами, дослідження показали, що розроблений українськими вченими білок зможе захистити організм людини від вірусу.

"Це зайняло багато часу, але нам вдалося довести, що моноклональні антитіла мишей, яких ми імунізували нашим білком, не давали вірусу руйнувати культуру клітин. Тобто, вже науково доведено, що вони захищають клітини людини від дії вірусу. Потрібно довести, що ваші "освічені" антитіла нейтралізують вірус.

З цього моменту можна починати робити вакцину. Тепер це буде тривалий процес, він включає три фази перевірки, безпеки, імуногенності і багато-багато-багато складних процесів, але вже ясно, що з часом ми зможемо отримати препарат, який буде захищати від ковіду", - підкреслив міжнародний експерт в сфері охорони здоров'я .

Як повідомляв APnews, розробник української вакцини від COVID-19 розповів, коли препарат буде готовий.

Новини партнерів

Вакцини від COVID-19 можуть призвести до хвилі зараження ВІЛ - вчені
Псування бюлетенів з "опитуванням Зеленського" може бути прирівняне до хуліганства - Геращенко

Найпопулярніше за тиждень