Українська делегація продовжує ігнорувати конструктивний сценарій обміну - Кіквідзе

Українська делегація продовжує ігнорувати конструктивний сценарій обміну - Кіквідзе
Читать на русском

Кирило Кіквідзе вважає, що українська делегація, як і раніше далека від будь-яких практичних кроків по обміну

Українська делегація продовжує ігнорувати конструктивний сценарій обміну. Про це повідомляє Кореспондент з посиланням на заяву політичного оглядача Кирила Кіквідзе.

"Чергова неприємна новина для тих, хто як і раніше сподівається на швидкий обмін утримуваних осіб. За підсумками чергової відеоконференції Контактної групи напрошується тільки один висновок: українська делегація, як і раніше далека від будь-яких практичних кроків по обміну та в черговий раз змушена придумувати незрозумілі виправдання в відповідь на звинувачення в непослідовності та абсурдності свого плану спільних кроків, а також в повному ігноруванні Мінських угод.

Ось витяги з офіційної позиції донецької делегації: "представники України на переговорах продовжують ігнорувати раціональні пропозиції в питанні обміну утримуваними особами, наполягаючи на власних контрпродуктивних ініціативах. Досі незрозуміло, на яких підставах Київ пропонує проводити нові обміни та завершувати попередні: запропонований Києвом проект плану врегулювання конфлікту передбачає абсолютно непослідовні кроки. Для прикладу, Україна пропонує спочатку (вже 10 грудня цього року) повернення підрозділів ЗСУ на неконтрольовану територію, а потім (15 грудня) - процедуру обміну". Погодьтеся - процедура обміну виглядає, м'яко кажучи, абсолютно нездійсненною.

У Донецьку також відзначають, що подібні пропозиції української сторони можуть мати як провокаційний характер, так й бути результатом випадкової неуважності: "У дорожній карті [яку отримав Київ] чітко прописані логічні та найкоротші терміни з обміну по другій категорії, тобто людей, місцеперебування яких встановлено, вони процесуально очищені та готові до обміну. ​​Але українська сторона ігнорує наші пропозиції, а закликає до звільнення тільки в ЗМІ".

Може на відміну від підгрупи з гуманітарних питань, яка веде тему обмінів, справи у нашої делегації йдуть краще? Зовсім навпаки. Вчорашня нарада підгрупи з питань безпеки вже прокоментувала донеччанин на переговорах Контактної групи Наталя Ніконорова: "Сьогодні було заслухано доповідь координатора, посла Чевік, який акцентував увагу на тому, що вперше за свою роботу в групі був змушений достроково завершити засідання через переговорного тупика. "Ми постійно чуємо, як мінімум, дивні для нас заяви представників України про те, що Заходи нібито працюють. Кілька цифр зі звітів СММ ОБСЄ, які свідчать про протилежне. Тільки за два тижні між засіданнями кількість порушень режиму припинення вогню, де можна визначити стріляла сторону, - 29 разів з боку України та для контрасту - всього один зі сторони ДНР".

А ось її зведення з засідання підгрупи з політичних питань: "Зараз ситуація з документом, який міг би допомогти в розблокуванні переговорного процесу, а саме із запропонованим Києву проектом Дорожньої карти (Плану дій), ясно демонструє повну відсутність у Києва наміри цей переговорний процес розблокувати. Донецьк і Луганськ направили свій проект Дорожньої карти ще 9 жовтня і потім цілий місяць домагалися відповідного проекту від української сторони. Тільки 11 листопада Київ зволив свій варіант документа уявити в Контактної групи. Однак після розгляду цього паперу виявилося, що український проект покликаний не виконувати Мінські угоди, як про це заявляють представники Києва, а переписати їх. В даному проекті 51 абзац, з яких 40 суперечать Мінським угодам - тобто 78% цього документа грубо порушують Комплекс заходів, а в іншому суперечать одна одній".

"Схоже, що поки офіційні представники Києва на переговорах продовжують категорично ігнорувати всі раніше досягнуті домовленості, в тому числі основні документи Мінських угод, ніякого прогресу в питаннях звільнення утримуваних осіб, повної зупинки вогню та інших стоять сьогодні питань нам не бачити взагалі", - зазначив Кіквідзе.

Новини партнерів

Інфекціоніст пояснила, чому діти "двигуни епідемій"
В Україні продають унікальний триколісний спорткар з США

Найпопулярніше за тиждень