У Запорізькій області окупанти пограбували музей-садибу, забравши навіть унітаз

У Запорізькій області окупанти пограбували музей-садибу, забравши навіть унітаз
Читать на русском

Російські окупанти винесли все, що могли, з музею-заповідника.

Російські війська продовжують знищувати історію України. Мало того, що старовинні будинки безжально обстрілюють, то тепер окупанти почали грабувати, хапаючи все, що можуть забрати. Так, у Запорізькій області у Василівському районі розграбували музей-заповідник "Садиба Попова". При цьому армія ворога вкрала раритетний унітаз! Вперше його вкрали більшовики, але згодом артефакт повернули на законне місце.

Про це повідомила директор Василівського історико-архітектурного музею "Садиба Попова" Ганна Головко, а також керівник департаменту культури та інформаційної політики Запорізької ОДА Влад Мороко. Пише APnews.

"Окупантами було пограбовано музей-заповідник "Садиба Попова"! Винесено все, що можна взяти в руки та сумки. Оргтехніка розбита та розтоптана ногами! Виламані всі двері, розбиті вікна! Знищено все, що траплялося на шляху", - написала Головко.

Мороко був обурений, що знову вкрали унітаз. Раніше його вже викрадали більшовики, але пізніше артефакт повернули нащадки злодіїв у музей. Зазначається, що викраденому унітазу часів графів Попових близько 200 років.

"І ось знову, нові загарбники, крадуть злощасний унітаз!!! Навіщо! Я не розумію!!! Орда, просто Орда!", - написав він.

У Запорізькій області окупанти пограбували музей-садибу, забравши навіть унітаз
У Запорізькій області окупанти пограбували музей-садибу, забравши навіть унітаз

Довідка

Садибу Попова чи палац графа Попова було збудовано 1894 року. Це єдина у регіоні замкова споруда, архітектурна перлина Запорізької області.

Історія садиби починається з генерала Василя Степановича Попова, котрий заснував поселення, де знаходиться Василівка.

Велике будівництво на території сучасного міста вже ініціював онук генерала Василь Павлович Попов, який був першим господарем садиби. Усі роботи з будівництва були завершені наприкінці ХІХ століття. Було збудовано розкішний замок, метео- та електростанції, астрономічна обсерваторія з телескопом, стайні, пейзажний парк, фонтани. Усередині будинків розташовувався розкішний бальний зал, картинна галерея, бібліотека, лазні, вітальні та навіть колекція старовинної зброї.

Осередком культурного життя садиба стала у той час, коли нею володів останній представник роду Попових, Юрій. Чоловік був затятим колекціонером та поціновувачем мистецтва. Він побажав зробити у замку картинну галерею та бібліотеку.

Раніше APnews повідомляв, у Чернігові окупанти розбомбили Музей Давнини, який устояв у Другу світову війну.

Новини партнерів

У Києві на Куренівку впали залишки збитої ворожої крилатої ракети, одна людина загинула. Фото
В Україні з початку війни загинуло 90 дітей, ще понад 100 поранено

Найпопулярніше за тиждень