У США вперше клонували тварину, яка вимерла понад 30 років тому

У США вперше клонували тварину, яка вимерла понад 30 років тому
Читать на русском

У майбутньому вчені збираються клонувати вимерлі види птахів, а також планується повернення мамонта на планету Земля

Вчені США змогли клонувати чорноногого тхора завдяки дублюванню ген тварини, яка померла понад 30 років. Про це повідомляє APnews з посиланням на NBCNews.

Чорноногий тхір Елізабет Енн народилася 10 грудня в результаті успішного клонування і зараз знаходиться під захистом Служби охорони риб і дикої природи США. Хижачка є генетичною копією тхора Вілла, яка померла в 1988 році.

Ще в минулому столітті цей вид був під загрозою вимирання, але вченим вдалося заморозити її ДНК і відправити тканини в "заморожений зоопарк", що знаходиться під патронатом San Diego Zoo Global, в якому знаходяться ДНК більш ніж 1100 видів та підвидів з усього світу. Згодом вчені зможуть модифікувати ці гени, щоб допомогти клонованим тваринам вижити в сучасних умовах.

"Біотехнологія та геномні дані роблять величезний внесок у збереження нашої природи, в тому числі й зникаючих видів і підвидів флори та фауни. За допомогою технологій ми зможемо зупинити час і регенерувати клітини. Поки що ми ще далекі від змін самого ДНК, щоб допомогти зниклим видам вижити в актуальному світі, але все це можливо в майбутньому", - заявив координатор Служби охорони риб і дикої природи США.

Повідомляється, що Елізабет Енн і майбутні клони Вілли сформують новий рід чорноногих тхорів, які залишаться в Форт-Коллінзі для вивчення.

Технологія клонування може створювати унікальні рослини або тварини, копіюючи гени існуючого виду. Техаська компанія Viagen змогла клонувати коня Пржевальського, диких коней з Монголії, а також займається клонуванням домашніх кішок за 35000 доларів та собак за 50000 доларів.

В майбутньому нанотехнологи з Revive&Restore збираються повернути до життя кілька видів птахів, які вимерли понад століття тому. Клонування птахів вважається завданням набагато складнішим, але вчені не впадають у відчай, адже до планів проекту входить повернення на Землю шерстистого мамонта, вимерлого більше тисячоліття тому.

Чорноногі тхори - це різновид ласки, яку легко впізнати за чорним відмітинах на очах, що нагадують маску грабіжника. Ці милі тварини насправді справжні хижаки. Вони ведуть нічний спосіб життя і харчуються в основному луговими собачками - гризунами з сімейства білок.

Раніше APnews повідомляв, мережа вибухнула через відео плачущого самотнього кота Фу-Фу, ролик збирає мільйони переглядів

Новини партнерів

"Джентльмени" по-українськи: Чорноморські митники знялися для календаря в образі наркоторговців - фото
Вбивство "з двох ударів" в центрі Києва: нападником виявився 29-річний громадянин Азербайджану

Найпопулярніше за тиждень