У Раді пропонують дозволити призначати пацієнтам ліки "зі співчуття"

У Раді пропонують дозволити призначати пацієнтам ліки "зі співчуття"
Читать на русском

Ініціатива, як заявляють автори, дозволить важкохворим пацієнтам отримати доступ до інноваційних лікарських засобів, які ще не знаходяться в широкому доступі на українському ринку

У Раді пропонують дозволити надавати пацієнтам ліки "зі співчуття". Відповідний законопроект з’явився на сайті парламенту, передає APnews.

Ініціаторами законопроекту виступили група народних депутатів з партії "Слуга народу", зокрема Михайло Радуцький, Тетяна Третьякова, а також деякі представники інших фракцій - Ольга Стефанишина "Голос", Лариса Білозір з "Довіри" тощо.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що ним, зокрема, будуть внесені зміни до Податкового кодексу. Зміни полягають у встановленні правил ввезення на митну територію України та постачання на митній території України незареєстрованих лікарських засобів. Фактично лікарям дозволять призначати, а пацієнтам використовувати лікарські засоби “зі співчуття”.

Під останньою фразою мається на увазі дозвіл лікарям призначати пацієнтам та застосовувати в медичній практиці незареєстровані лікарські засоби. Стосуватиметься така "видача ліків зі співчуття" тяжкохворих пацієнтів.

Автори пояснюють, що наразі в Україні відсутній чіткий та прозорий механізм, який дозволив би тяжкохворим пацієнтам отримати доступ до інноваційних лікарських засобів, які ще не знаходяться в широкому доступі на українському ринку, проте вже зараз можуть рятувати та покращувати життя українських пацієнтів.

"Прийняття законопроєкту дозволить впровадити лікування інноваційними препаратами тяжкохворих пацієнтів в Україні на безоплатній основі та забезпечить реалізацію конституційних прав людини на життя та охорону здоров’я", - йдеться у повідомленні.

Наразі законопроект перебуває на розгляді Комітету.

Раніше APnews писав, що Комітет Ради рекомендував легалізувати медичний канабіс в Україні.

Новини партнерів

Синоптик прогнозує чисте небо над Україною та спекотне повітря
Під Львовом "на гарячому" зловили вандала, який розгромив майже 60 хрестів на могилах - фото

Найпопулярніше за тиждень