У поліції розповіли, як люди шахраюють на темі карантину і COVID-19

У поліції розповіли, як люди шахраюють на темі карантину і COVID-19
Читать на русском

Близько 20 фігурантам уже оголошено про підозру.

З часу введення карантину (від 12 березня 2020 року) до поліції надійшло понад 700 повідомлень про онлайн-шахрайства, пов’язані з протидією поширенню коронавірусу. Їх перевірила Кіберполіція, як наслідок – розпочали майже 160 кримінальних проваджень.

Про це APnews пише з посиланням на заяву голови Нацполіції України Ігоря Клименка.

За його словами, близько 20 фігурантам уже оголошено про підозру.

За словами Клименка, найпоширеніші випадки шахрайств у мережі – це продаж масок та респіраторів, захисних костюмів, підроблених антисептиків, псевдотестів та неіснуючих ліків від COVID-19.

"Більшість клієнтів свої замовлення не отримували. А ті, хто таки дочекався, був розчарований якістю", - розповів він в інтерв'ю УП.

Також за час карантину кіберполіція "забанила" майже 30 тисяч веб-посилань, які використовували шахраї у своїх "ковід-схемах". Заблоковано практично 10 тисяч банківських рахунків зловмисників.

Крім того, після відкриття кордонів набув попиту продаж підроблених медичних довідок про відсутність COVID-19. У поліції наголошують, що при використанні таких липових довідок, правопорушниками є не тільки ті, хто їх виготовляє та продає, але й замовники цих документів. За це може загрожувати штраф до 17 тисяч гривень або ж навіть до 5 років позбавлення волі.

Раніше APnews писав, що у Києві за 550 грн продавали довідки про відсутність коронавірусу.

Новини партнерів

На Одещині чоловік застрелив свою дружину і розніс собі щелепу на очах у сина
Календар городника-садівника на квітень 2021: коли та які рослини можна садити

Найпопулярніше за тиждень