У МОЗ пояснили, як будуть працювати "електронні медичні висновки"

У МОЗ пояснили, як будуть працювати "електронні медичні висновки"
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews звернулась із запитом у Міністерство охорони здоров’я, де пояснили переваги електронних медвисновків над його паперовим попередником.

З 1 жовтня в Україні запрацювали електронні медичні висновки, які мають значно спростити життя Українців у біганині за “папірцями”.

Редакція APnews звернулась із запитом у Міністерство охорони здоров’я, де пояснили переваги електронних медвисновків над його паперовим попередником.

Зазначимо, що за словами заступника міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослава Кучера, електронний мед. висновок - це “дуже велика перемога, яку відчує на собі кожен громадянин”.

Що таке електронний медичний висновок?

Основна відмінність звичайного медвисновку від електронного полягає у відсутності всім звичного папірця, але його суть від цього не зміниться.

“Термін «Медичний висновок» вживається у значенні електронного документа, що формується на підставі медичних записів в системі та містить висновок лікаря про тимчасову або постійну втрату працездатності, придатність до певних видів діяльності, про стан здоров’я пацієнта або щодо інших питань, визначених законодавством”, - пояснили у МОЗ.

У МОЗ підкреслюють, що електронні медвисновки - важливий етап депаперизації не лише у сфері охорони здоров’я, але й у побудові системи ефективного електронного документообігу.

Е-висновок про народження дитини

Першими електронними висновками, які видали в Україні, стали саме висновки для новонароджених дітей.

По-суті, цей висновок і є тим свідоцтвом про народження, за яким доводилось їхати у органи державної влади, стояти в чергах та чекати на друк цього документу.

Після переходу його в “цифру” цих маніпуляцій робити не потрібно буде.

Медичні висновки про народження, передусім, покликані поступово замінити застарілі паперові Свідоцтва про народження та спростити взаємодію між державними органами, виключити необхідність батькам новонароджених дітей транспортувати дані про себе самостійно, що своєю чергою, забезпечить простоту та зручність для всіх суб’єктів такої інформаційної взаємодії. Наявність електронного реєстру медичних висновків про народження також забезпечує можливість верифікувати інформацію, багаторазово її використовувати, у тому числі різними користувачами (без повторного звернення пацієнта до лікаря)”, - підкреслили у МОЗ.

У МОЗ пояснили, як будуть працювати "електронні медичні висновки"

Як виглядає ця процедура для лікаря?

Як пояснили у МОЗ, відтепер лікарі вноситимуть дані щодо народження дитини до Реєстру ЕСОЗ через відповідний інтерфейс, розроблений інформаційними медичними системами.

При цьому зазначається, що термін дії такого медичного висновку визначається як безстроковий і зберігається в центральній базі даних ЕСОЗ.

Сервіс “єМалятко”

Уряд об’єднав процедуру отримання всіх послуг, пов’язаних з народженням дитини, в одному сервісі - «Електронне малятко».

У МОЗ пояснюють, що компонент електронних медичних висновків про народження забезпечує повноцінне надання сервісів, які є в “еМалятку” на порталі “Дія”.

“Батьки отримають можливість за лічені хвилини зареєструвати новонароджену дитину у режимі онлайн та отримувати безліч державних послуг за однією заявою”, - додали у відомстві

У МОЗ пояснили, як будуть працювати "електронні медичні висновки"

Чи буде “паперова версія” документу і у якому випадку?

Медичне свідоцтво про народження у паперовому вигляді буде видаватись в Україні, але лише у певних випадках.

Зокрема, якщо у жінки, яка народила дитину, немає документів, або якщо вона іноземна громадянка.

“Медичне свідоцтво про народження (ф. № 103/о) також продовжуватимуть заповнювати у випадку народження дитини жінкою без документів, що посвідчують особу, або яка є громадянкою іноземної держави чи особою без громадянства, що тимчасово перебуває на території України”, - зазначили у МОЗ.

В усіх інших випадках лікарями будуть формуватися медичні висновки про народження в Реєстрі.

У МОЗ пояснили, як будуть працювати "електронні медичні висновки"

Варто зазначити, що медичні висновки в електронній формі почали діяти в Україні з 1 жовтня. Станом на сьогодні ще передбачена можливість заповнення медичного свідоцтва про народження (паперового), якщо у населеному пункті поки немає технічної можливості для внесення висновку до Реєстру.

Отже, електронні медичні висновки таки спростять життя українців, але для цього необхідний час. Зокрема, щоб лікарі розібралися з усіма нюансами реєстру, та щоб “цифра” дійшла навіть у найвіддаленіші куточки України.

Як раніше повідомляв APnews, МОЗ з пафосом запустило електронні медичні висновки, в регіонах "розводять руками".

Новини партнерів

Безглуздя чи "країна можливостей". Реакція "Слуг народу" на чутки про коаліцію з ОПЗЖ
Тренер збірної Іспанії порівняв Україну з Ferrari

Найпопулярніше за тиждень