У лабіринтах Києво-Печерської лаври може статися катастрофа через небезпечні гідрологічні процеси

У лабіринтах Києво-Печерської лаври може статися катастрофа через небезпечні гідрологічні процеси
Читать на русском

Якщо вчасно не вжити необхідних заходів, існує загроза руйнування лабіринтів печер, що може привести до непоправних втрат і людських жертв.

Історична цінність України опинилася під загрозою. Києво-Печерській лаврі загрожують небезпечні гідрологічні процеси, які можуть стати причиною руйнування лабіринтів Ближніх печер. Під загрозою ділянки, які залучені в паломницькому маршруті. А це означає, що через руйнування лабіринтів печер можуть постраждати люди.

Про це APnews повідомляє з посиланням на письмове звернення настоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Відзначається, що служителі церкви звернули увагу на те, що останнім часом там значно збільшився рівень зволоженості ґрунтів. Якщо вчасно не вжити необхідних заходів, існує загроза руйнування лабіринтів печер, що може привести до непоправних втрат і людських жертв, йдеться у зверненні митрополита.

"Багаторічна амортизація і незадовільний стан підземних інженерних комунікацій, а також весняне сніготанення призводять до насичення водоносного горизонту над печерами й підтоплення печерного комплексу. Рівень зволоженості ґрунтів, де розташований пам'ятник, останнім часом істотно збільшився. За результатами комісій техніко-економічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), які неодноразово були скликані, щодо стану аварійних ділянок печер, ситуація визначена як надзвичайна регіонального масштабу ", - повідомив митрополит Павло.

Настоятель підкреслив, що лабіринти Ближніх печер є пам'яткою архітектури національного значення й об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А тому уряд повинен допомогти уникнути непоправної катастрофи.

Митрополит Павло попросив розглянути можливість виділення з резервного фонду державного бюджету коштів для проведення невідкладних протиаварійних робіт.

Відомо, що цей лист Секретаріат Кабміну перенаправив до Міністерства культури й інформаційної політики, Мінекономіки, Мінфіну, а також до Київської міськдержадміністрації (КМДА) для "розгляду й інформування Кабміну і заявника".

Новини партнерів

Тренер збірної РФ привітав Андрія Шевченка з виходом України у 1/4 фіналу Євро
Під Львовом у ДТП загинув 11-річний хлопчик - його пустив за кермо п'яний батько

Найпопулярніше за тиждень