У Казахстані під час нічних заворушень постраждали майже 100 поліцейських, понад 200 протестувальників затримали

У Казахстані під час нічних заворушень постраждали майже 100 поліцейських, понад 200 протестувальників затримали
Читать на русском

Інформації про кількість постраждалих з боку протестувальників досі немає, оскільки лікарні країни відмовляються надавати інформацію журналістам.

У Казахстані під час нічних заворушень постраждали майже 100 співробітників органів внутрішніх справ, пошкоджено 37 службових машин. Було затримано понад 200 протестувальників, при цьому скільки постраждало – коментарів немає.

Про це повідомляє APnews з посиланням на пресслужбу МВС Республіки Казахстан. Зазначається, що в містах Алмати, Шимкент і Тараз були спроби нападу на акімати (регіональний орган виконавчої влади в Казахстані), де було вибито скло, двері та завдано іншої матеріальної шкоди.

За інформацією правоохоронців, мітингувальники нападали на поліцейських та співробітників інших державних органів, які забезпечують правопорядок та безпеку. Люди кидалися камінням, ціпками, застосовували перцеві та газові балончики, кидали коктейлі Молотова.

Внаслідок цього постраждали 95 співробітників МВС. 37 службових автомобілів було пошкоджено.

Більшість порушників затримали. При цьому розпочато досудові розслідування щодо 13 фактів застосування насильства щодо представників влади, хуліганства, нападу на будівлі державних органів.

Водночас немає жодних даних про кількість постраждалих з боку протестувальників, оскільки лікарні країни відмовляються надавати інформацію журналістам, посилаючись на угоду з управлінням охорони здоров'я.

Що було раніше

У вівторок 4 січня у Казахстані загострилася ситуація з протестами на тлі подорожчання країни зрідженого газу. Протести відбуваються у Таразі, Костанаї, Уральську, Атирау, Караганді та інших містах.

У ході численних мітингів учасники зчепилися з силовиками, розпочалися масові затримання. Крім того, влада країни почала відключати месенджери та мобільний інтернет.

Названо основні вимоги протестувальників:

- зниження ціни на скраплений газ удвічі – зі 120 тенге (7,5 грн) до 50 тенге (3,1 грн);

- відхід колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва з політики.

На площі Республіки Алмати в Казахстані мітингувальники так званого "газового майдану" почали "бомбити" поліцейські машини. У відповідь силовики застосували світлошумні гранати.

Раніше APnews повідомляв, президент Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв на тлі масштабних газових протестів, які проходять по всій країні з 2 січня, підписав указ про відставку уряду.

Новини партнерів

В Алмати протестувальники "віджимають" у силовиків спецтехніку та зброю. Відео
Краще, ніж у бабусі: ТОП-5 рецептів різдвяної куті на будь-який смак

Найпопулярніше за тиждень