У Каспійському морі вогняна хмара огорнула узбережжя Азербайджану через вибух грязьового вулкана

У Каспійському морі вогняна хмара огорнула узбережжя Азербайджану через вибух грязьового вулкана
Читать на русском

Азербайджан також називають "країною вогнів" з-за величезної кількості запасів нафти та природного газу

У Каспійському морі на території Азербайджану стався потужне виверження грязьового вулкана Макаров, який знаходиться за 10 кілометрів від газового родовища Умід.

Про це повідомляє APnews.

Повідомляється, що вибух стався в неділю за 75 кілометрів від узбережжя столиці Азербайджану Баку.

Згідно із заявою державної нафтової компанії Socar, жодна з їх платформ не була пошкоджена в результаті вибуху.

За інформацією експерта по грязьовим вулканам і професора Марка Тінгея з австралійського університету Аделаїди, місце вибуху приблизно відповідає географічному місцю грязьового вулкана Макарова, який в 1958 році вже вивергався, випустивши тоді вогненний стовп висотою 500-600 метрів і шириною 150 метрів.

На цю мить учені не можуть точно визначити, що викликає виверження грязьових вулканів, які вихлюпують як бруд, так і горючий газ. Але найбільш ймовірна теорія полягає в тому, що валуни та камені, підняті вгору під час вибуху, можуть зіткнутися один з одним, викликаючи іскру, яка запалює гази.

Азербайджан також називають "країною вогнів" з-за величезної кількості запасів нафти та природного газу. У країні налічується близько 100 грязьових вулканів, чверть з яких вивергається з величезною силою.

Раніше APnews також повідомляв, утМексиканській затоці сьогодні вночі загорівся підводний газопровід. Полум'я буквально "било" з-під води на рівні близько 80 метрів, а видовище більше нагадувало портал в пекло.

Новини партнерів

Росія не може без війни: Данілов відповів, чи готова Україна до наступу ворога
У Флориді вибухом знесли залишки вцілілої 12-поверхівки Champlain Towers. Відео моменту

Найпопулярніше за тиждень