У Британії на аукціоні за 20000 доларів продали ключ від туалету Адольфа Гітлера

У Британії на аукціоні за 20000 доларів продали ключ від туалету Адольфа Гітлера
Читать на русском

За ключі з брелоком боролися кілька анонімних покупців з Британії та Німеччини

У Кенті, Британія, на аукціоні продали особисту річ Адольфа Гітлера - ключ від його персонального туалету. Первісна його ціна була 300 фунтів стерлінгів (425 доларів), але в підсумку історичний артефакт продали за 14000 фунтів стерлінгів (19835 доларів).

Про це повідомляє APnews з посиланням на Metro.

Повідомляється, що невеликий ключик з брелоком знайшов британський льотчик, старший лейтенант А.А. Вільямс, в ящику стола нацистського лідера після звільнення Берліна в кінці Другої світової війни, який взяв його як сувенір і зберігав до самої смерті.

Старший лейтенант також написав листа про походження ключа, щоб підтвердити його справжність і історію:

"Ключі від туалету Reicjskanzlei - металевий брелок, взятий мною з ящика столу Адольфа Гітлера. А. А. Вільямс, лейтенант Королівських ВПС, липень 1945 року", - написав він.

На металевому брелоку зображений нацистський орел, символи свастики, "Reicjskanzlei" (Рейхсканцелярія) та число 166, а на зворотному боці написано, "Herren W" (чоловічий туалет).

Після смерті льотчика ключ виявився у лондонського власника музею Рега Палмера в 1980-1990 роках. А 10 років тому історичний артефакт викупив приватний колекціонер, який і виставив його на аукціоні C&T Auctions.

За інформацією представника аукціонного будинку в Кенті Метью Тредвей, стартова ціна двох ключів і брелока становила всього 425 долара, але запекла боротьба між британськими та німецькими покупцями підняла вартість до 19835 доларів.

"Це унікальна історична річ, але все ж, з огляду на оцінку наших експертів, для нас було сюрпризом, що ключі продали за нечувану суму. У підсумку ми та продавець залишилися дуже задоволені результатом. У Гітлера був свій особистий туалет і роздягальня, ймовірно, ключі й використовувалися для цих дверей".

Він також додав, що більшість солдатів, які першими зайшли в кабінет Гітлера, позабирали безліч речей до себе додому як сувеніри з Німеччини. Особа покупця залишиться анонімною, також не буде розголошуватися подальша доля туалетного ключа Адольфа Гітлера.

У Британії на аукціоні за 20000 доларів продали ключ від туалету Адольфа Гітлера
У Британії на аукціоні за 20000 доларів продали ключ від туалету Адольфа Гітлера

Раніше APnews також повідомляв, у Києві квартиру у Святошинському районі виставили як лот на NFT-аукціоні.

Новини партнерів

В "Укрзалізниці" розсекретили мільйонні зарплати і премії керівництва і членів Наглядової ради
Апеляційний суд виправдав Стерненка у справі про викрадення й катування

Найпопулярніше за тиждень