"Тварина - річ". Чому за законами України держава може конфіскувати та продати вашу собаку

"Тварина - річ". Чому за законами України держава може конфіскувати та продати вашу собаку
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews розбиралася в ситуації разом з юристами та зоозахисниками.

Гучний скандал розгорівся в Україні через торговий майданчик SETAM, де Міністерство юстиції продає конфісковане майно, в тому числі й відібраних у господарів тварин. Найчастіше домашніх улюбленців відбирають у господарів за борги, після чого намагаються продати через онлайн-аукціон.

Дана ситуація викликала серйозний резонанс в суспільстві, після чого глава Мін'юсту Денис Малюська зазначив, що тварин, конфісковані за борги, продають за копійки, тому господарі часто викуповують їх назад. Крім того, він вказав, що іноді домашніх улюбленців забирають через неналежне їх утримання. Міністр пообіцяв разом з народними депутатами знайти вихід з цієї ситуації та розв'язувати питання законодавчо.

Редакція APnews розбиралася в ситуації разом з юристами та зоозахисниками.

Читайте також:
Свобода для шкуродерів і вбивць: чому зоозахисники збунтувалися проти закону про полювання "Слуги народу"

Буде трагедія

На думку голови координаційної ради "Зелений фронт" Олега Перегона, подібний розподіл тварин - дурість, тому що тварини мають свій характер та темперамент.

"Це ж дурість. Це ж жива істота. Вона (собака, - ред.) до однієї людини піде, а до іншої не піде. Не можна так механічно поставитися до живої істоти. Взяли й вилучили та десь продаємо. У всьому світі якщо собака залишається без господаря, то є спеціальні притулки, де цих тварин утримують, підбирають нового господаря", - зазначив глава координаційної ради "Зелений фронт".

При цьому він вказав, що новий господар та тварина наражаються на небезпеку:

  • тварину може купити садист або психічно хвора людина;
  • можуть не зійтися характером і темпераментом, тобто не підходити один одному психологічно;
  • тварина може покусати або нанести травми якимось чином;
  • проблемних тварин можуть просто вивезти в ліс і викинути.

"У кожної собаки своя психіка. Через сайт якось розподіляти цих тварин не можна. Треба відноситься гуманно до кожної живої істоти та розуміти, що у неї є права, це не річ. У них є характер, у них є темперамент, який може підійти, а може і не підійти", - пояснив Перегон.

На його думку, подібних сайтів не повинно бути, а тварин повинні знаходитися в притулках

"Повинні бути притулки, де гуманно утримують тварин до того моменту, як їх "усиновлять" нові господарі. Тоді людина має можливість вибрати, поспілкуватися, перевірити підходять вони один одному чи ні й тільки тоді придбати, а не просто зайти на сайт", - підсумував зоозахисник.

Читайте також:

Тварина = річ

У свою чергу, юрист АТ "Климчук та партнери" та керівник громадської організації "Зоо-Варта" Артур Гуменюк вказав на сувору реальність українського законодавства, згідно з яким тварини - речі.

"Якщо дивитися з юридичної точки зору, то відповідно до цивільного кодексу, тварина прирівнюється до речі, та за фактом якщо це річ, то вона має майнову цінність, як ноутбук або телевізор. Українське законодавство поставило в один ряд з речами й тварин, виходячи з цього ми можемо купити, продати, перепродати та виходячи з закону закласти тварину тому, по суті, тут немає ніякого порушення", - пояснив глава "Зоо-Варти".

При цьому він зазначив, що господар конфіскованої тварини навіть в суді не зможе нічого довести.

"В Україні з нашим законодавством чогось досягти неможливо. Якось подавати позов до суду у зв'язку з тим, що конфісковану тварину помістили в неналежні умови утримання, наприклад, тварина недоїдає, та якщо люди, які її конфіскували в цьому винні, то можна юридично спробувати щось зробити. На практиці ж за фактом, якщо є арешт на тварину, як на майно, то до тих пір, поки не буде нового господаря, її конфіскувати ніхто не буде", - підсумував Гуменюк.

Таким чином, українці, чиї тварини виявилися на SETAM, можуть тільки викупити свого улюбленця назад, але не всі відрізняються гуманністю та стурбовані долею свого чотирилапого друга. До тих пір, поки в Україні закон дійсно не захищатиме тварин, ми будемо спостерігати такі абсурдні ситуації, як зараз, адже мало сподіватися на свідомість людей.

Новини партнерів

Обмеження та платні в'їзди: чи зміниться ситуація з транспортом в Україні після карантину
Ніякої штовханини: автоексперт пояснив, чому після карантину громадський транспорт і таксі втратять популярність

Найпопулярніше за тиждень