Три продукти, які врятують від інфекції: лікар розповіла, як змусити імунну систему працювати ефективніше

Три продукти, які врятують від інфекції: лікар розповіла, як змусити імунну систему працювати ефективніше
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews поспілкувалась з лікарем-інфекціоністом, щоб з'ясувати, які фактори найбільше впливають на рівень імунітету людини.

Науковці ненавидять термін "укріплення імунної системи", тому що вона не перемикач, який ми налаштовуємо на свій лад. Однак, це не скасовує того факту, що імунну систему дійсно можна зробити ефективнішою.

Редакція APnews поспілкувалась з лікарем-інфекціоністом Тетяною Логіновою, щоб з'ясувати, які фактори найбільше впливають на рівень імунітету людини, особливо в осінньо-зимовий період, коли прогресують інфекційні захворювання.

Найважливіше – дотримуватися збалансованої дієти, яка би гарантувала відсутність дефіциту яких-небудь основних харчових елементів. Це ключовий спосіб допомоги вашій імунній системі працювати в найкращий спосіб, наголосила лікарка.

"Важливо, щоб в організмі була достатня кількість білків, жирів та вуглеводів, щоб в раціоні були продукти з вмістом вітаміну D. Має бути повноцінне збалансоване харчування".

Як зазначила Тетяна Логінова, найбільше вітаміну D міститься в рибі, зокрема, в оселедці та у червоній рибі.

Вітамінні добавки VS овочі та фрукти – що дієвіше?

"Це залежить від того, як засвоюються харчові продукти. В цілому, людина харчується постійно 3-4 рази на добу. Збалансоване харчування – це найкраща дієта. Обов'язково має бути в раціоні м'ясо і риба, тому що вони містять незамінні амінокислоти, завдяки яким синтезуються білки, які, в свою чергу, утворюють антитіла, що протистоять інфекціям. Антитіла нас захищають.

Саме зараз вважаються доцільними не спеціальні дієти для схуднення, а збалансоване харчування. Менше вживати солодкого й більше білкової їжі, морепродукти (вміст йоду).

Крім харчування, на імунітет впливає загартовування, особливо влітку. Це і плавання, і перебування на свіжому повітрі. Важливо, щоб частіше провітрювалися приміщення, щоб достатньо було кисню у вдихуваному повітрі.

Зелень, часник і куркума мають хороші противірусні властивості", - наголосила лікар.

Мейнстрім на Омегу 3

Зараз спостерігається такий собі "мейнстрім" на вживання Омега 3. Переважна більшість призначають її собі самі, в той час як необхідно приймати Омегу 3 лише за призначенням лікаря.

"Омегу 3 приймають, коли в організмі недостатньо синтезується вітамін D. Вважається так: для того, щоб додатково вводити в раціон Омегу 3, потрібно зробити аналіз на вміст вітаміну D. Можуть бути різні такі "моменти": спочатку зуби втрачають міцність, а потім кістки. Це вже дуже серйозні сигнали, щоб перевіритись. Щоб запобігти цим явищам, необхідно зробити спочатку аналіз, а потім вже приймати її.

До речі, зараз людям при лікуванні ковіду додатково дають вітамін D. Поки що ця ідея просто спостерігається і йдуть дослідження з приводу того, наскільки покращується одужання від коронавірусу при прийомі цього вітаміну", - додала Логінова.

Імунну систему можна успадкувати?

Ми успадковуємо деякі ключові елементи нашої імунної системи через гени, що робить їх унікальними. Лікар наголосила, що імунна система формується на перших роках життя дитини.

"Імунна система формується при народженні дитини, коли вона знаходиться на вигодовуванні материнським молоком. Якщо вона з народження, з першого року життя харчується материнським молоком, то вона буде мати кращий імунітет. Це вже помічено і доведено педіатрами. Такі діти значно менше хворіють в майбутньому і мають міцнішу імунну систему.

Особливо, на поширені гострі респіраторні вірусні інфекції, які мають характер сезонності.

В такий період, як зараз, ГРВІ особливо швидко може поширюватися через зміну температури і переохолодження, а також скупчення населення в транспорті, приміщенні.

Імунна система формується на перших роках життя, тому щеплення і проводяться змалечку і навіть при народженні, в пологовому будинку. Потім вже протягом життя йде вакцинація і ревакцинація, згідно з календарем щеплень", - пояснила лікарка.

Варто зазначити, що імунна система працює двома способами. Імунолог із Університету Сассекса (США) Дженна Маккіочі раніше роз'яснила виданню The Huffpost, як саме.

По-перше, за рахунок увімкнення першої лінії захисту, котра допомагає нам справлятися з інфекціями, такими як COVID-19.

По-друге, приблизно через 5-7 днів з початку хвороби організм починає виробляти антитіла і буде мати специфічну імунну відповідь, адаптовану до вірусу.

Якщо у когось імунна система працює на вищому рівні, ніж зазвичай, то це насправді погано.

Надмірна імунна відповідь може спричинити аутоімунну реакцію, коли організм помилково починає атакувати власні здорові тканини та органи.

Раніше APnews повідомляв, як перевтома розхитує імунітет і скільки масок потрібно дитині на день. Ми публікували 12 порад лікаря-інфекціоніста батькам школяра.

Новини партнерів

В РФ зареєстрували другу вакцину від COVID-19
У МОЗ пообіцяли медикам підвищити зарплати в 2021 році

Найпопулярніше за тиждень