Тіхановська "злилась": Політологи пояснили, як це вплине на спроби білорусів повалити "режим Лукашенка"

Тіхановська "злилась": Політологи пояснили, як це вплине на спроби білорусів повалити "режим Лукашенка"
Ексклюзив
Читать на русском

Політолог Володимир Воля наголосив, що Тіхановську важко назвати справжнім лідером опозиції.

Поки білоруси виходять на мітинги та влаштовують страйки на підприємствах лідер опозиції президента Світлана Тіхановська раптово виїжджає із країни в Литву і в той же день записує відеозвернення з проханням "берегти себе" та "не виходити на акції протесту".

Як від’їзд Тіхановської та її "дивні" відеозвернення вплинуть на ситуацію з протестами в Білорусі – з’ясовувала редакція APnews.

Політолог Володимир Воля наголосив, що Тіхановську важко назвати справжнім лідером опозиції. При цьому

"Я думаю, що для багатьох білорусів Тіхановська і до того не була серйозним лідером. Вона була символічним лідером опозиції, який з опозиційних кандидатів набрав найбільший відсоток голосів. Після того як вона почала закликати до уникнення протистояння протестувальників з правоохоронцями, вона розчарувала багатьох з тих, хто вийшов на вулиці.

Навіть той символізм, який був у багатьох білоруських опозиціонерів до Тіхановської, зник.

У білоруської опозиції немає визначного лідера, який би був жорстким, героєм, полководцем, який би зміг організувати всіх і піти на жертви.

Ми бачимо, що у Тіхановської немає жорсткості, щоб повести за собою опозицію проти влади Лукашенка.

Те, що Тіхановська поїхала, її заклики уникати зіткнень з правоохоронцями – вони вже спрацювали, проте не на сприйняття її як перспективного лідера опозиції", - зазначив Воля.

Масштабні акції протесту, які розгорілися у Білорусі, тривають виключно проти "режиму Лукашенка", а не за неї у якості глави держави, відзначив політолог.

"Ці протести відбувалися б незалежно від того, є Тіхановська чи немає її. Насправді, виглядає так, що мотором протестів виступає певна організована мережа, яка координує свою діяльність, в тому числі, через ресурс Nexta, через який з’являються плани протестних акцій на добу, на дві.

Я не виключаю, що за цим протестом стоїть Росія і все, що зараз відбувається – це так собі помста з боку Путіна Лукашенку за його багатовекторність, за те, що він заарештував "вагнерівців" і звинуватив Росію у спробі втручатися у вибори і не допустити Лукашенка до влади.

З боку правоохоронців відповіді стають вже непрогнозованими і тому підвищується градус напруги", - додав він.

Водночас, політолог Андрій Золотарьов вважає, що на Тіхановську сильно вплинули погрози її родині.

На його думку, бунт білорусів проти Лукашенка, швидше за все, приречений на провал, тому що повставати проти нього, не маючи сильного політичного лідера – нерозумно.

"Злилась, як кажуть політтехнологи. Я гадаю, що можливо це було зроблено під примусом – погроза життю рідних та близьких. Такі засоби подіяли на неї. Вона ж сказала, що вона слабка жінка.

Ми побачили, що її вивезли, вона не сама втекла. Тіхановська – це декоративна фігура. Якби "білоруський майдан" дав би результат, то скоріше за все, діялося б інше.

Якщо не буде масового страйку, то, скоріше за все, Лукашенко виграє це протистояння і ще тривалий час буде при владі.

Повстати проти Лукашенка, не маючи ні політичних лідерів, не маючи певної інформаційної підтримки. Той самий канал "Белсат" працює до 12 години ночі і йде відпочивати, а стріми включають фактично лише телеграм-канали", - додав політолог і додав, що "найближчі 72 години все вирішиться, тому що події розгортаються дуже швидко – або Лукашенка "придушать", або "режим" почне хитатися".

Читайте також:

Новини партнерів

Лопати, паливо і уніформа. На що МВС витратило 82 мільйони, виділені на ліквідацію потопу на Закарпатті
Куди вкладати і на чому можна заробити в Україні в розпал пандемії - поради економістів

Найпопулярніше за тиждень