Теракт у Відні: шістьох українців звинуватили у продажу фальшивих документів терористам-убивцям

Теракт у Відні: шістьох українців звинуватили у продажу фальшивих документів терористам-убивцям
Читать на русском

Фальшиві документи виготовлялися в Україні та продавалися через Telegram, а по Європі поширювалися через ланцюжок кур'єрів. Сама організація базувалася в Мілані

В Італії шістьох українців і одного чеченця звинуватили у виготовленні та продажу підроблених документів по всій Європі. У тому числі вони нібито продали документи 15 терористам, один з яких влаштував 2 листопада 2020 року теракт в центрі Відня, убивши чотирьох мирних жителів. Прокуратура подала запит на прискорений судовий розгляд.

Про це повідомляє APnews з посиланням на KronenZeitung.

Окружне управління по боротьбі з мафією і тероризмом при прокуратурі Мілана, Відділ загальних розслідувань і спеціальних операцій (Digos), Центральне управління поліції превентивних заходів і служба контролю за фінансами в Італії провели масштабну операцію під назвою "Кавказька робота". Вона почалася після того, як у 2019 році влада Австрії почали розслідування щодо можливого планування терактів в Європі.

Повідомляється, що 11 червня їм вдалося затримати 7 громадян Східної Європи - шістьох українців і одного чеченця.

Обвинувачені були арештовані в Мілані та інших містах італійської Ломбардії. Їх підозрюють у продажу фальшивих документів як мінімум 15 терористам, в тому числі стрілку з Відня, який 2 листопада 2020 влаштував стрілянину в центрі міста, убивши чотирьох людей. Сама організація базувалася в Мілані.

Злочинці вели свою діяльність через Telegram, де можна було перейти на їх сайт і замовити "високоякісні підроблені документи". Організація настільки була впевнена в якості своїх документів, що навіть пропонувала повернення грошей, якщо "робота не влаштує замовника".

Ціна варіювалася від 300 до 700 євро залежно від типу документів, а підробляли навіть свідоцтва про народження. Злочинці продали щонайменше 1000 фальшивих документів, 15 з яких призначалися для іноземних бойовиків.

За інформацією слідства, виробництво здійснювалося в Україні, а передача відбувалася таким чином: в Італію документи потрапляли через двох кур'єрів, далі вони передавали їх своїм довіреним особам, які, ймовірно, і поширювали "фальшивки" по всій Європі. Всім учасникам "гонорари" виплачувалися через Інтернет-банкінг.

Суддя Рафаело Маскаріно заявив, що, на думку слідства, українець Віталій Заєць був главою організацією, але при цьому він отримував "завдання" від чеченця Турка Арсімекова.

Серед шістьох затриманих українців була також і подружня пара. Під час таємного прослуховування правоохоронцям вдалося дізнатися, що підозрювані займалися виготовленням і продажем фальшивих документів з 2018 року. Більш того, під час своєї особистої розмови вони думали, що "їм все зійде з рук".

Один із затриманих, 35-річний чеченець Турко Арсімеков, якого заарештували в листопаді 2020 року в Варезе (Італія), зізнався, що з 2019 року виготовляв від 5 до 20 фальшивих документів в тиждень.

За його словами, вартість була наступна: 400 євро - посвідчення особи та водійські права, 800 євро - посвідка на постійне проживання, 1600-2000 євро - паспорт громадянина Європи.

Жителя Варезе з Чечні звинувачують в тому, що він є членом міжнародної мережі, яка продавала підроблені документи в Інтернеті, а також в причетності до теракту в Відні. За версією італійських слідчих, чоловік постачав групі колишніх бойовиків ІДІЛ в Австрії не тільки підроблені посвідчення особи й паспорти, а й гроші. Слідчі не виключають торгівлю зброєю. Серед українських учасників угруповання у нього було прізвисько "документ".

"Ми ліквідували те, що вважаємо найбільшою злочинною організацією в Європі з виробництва фальшивих документів, деякі з яких виявилися в руках ісламських терористів, в тому числі у Куйтіма Фейзулла - 20-річного підлітка, який скоїв 2 листопада 2020 року теракт у Відні", - заявив глава Управління по боротьбі з тероризмом Міланського суду Альберто Нобілі.

На цей момент слідство все ще триває, а затримані залишаються під вартою. У п'ятницю, 16 липня, стало відомо, що прокурор Мілана Енріко Павоне подав запит слідчому судді Рафаелю Маскаріно на прискорений судовий розгляд. Рішення повинно бути прийнято в найближчі кілька днів.

Нагадаємо, 2 листопада, 2020 року, 20-річний житель Австрії Куйтім Фейзуллай влаштував стрілянину біля синагоги в центрі Відня на площі Шведенплац, убивши чотирьох мирних жителів. Незадовго до подій він приніс присягу на вірність новому главі ІДІЛу Абу Ібрагіму аль-Хашимі аль-Кураіші.

Австрійська поліція в рамках справи про теракт у Відні затримала 14 осіб, відповідальність взяла терористичне угруповання ІДІЛ.

Раніше APnews також повідомляв, Європол і ФБР 18 місяців ганялися за 12000 наркоторговцями та мафіозі по всьому світу.

Новини партнерів

У Польщі зростає кількість українських "заробітчан", власників бізнесу і студентів
У Києві жінка з коктейлем Молотова та зброєю пограбувала банк

Найпопулярніше за тиждень