Теракт чи блеф? Психолог оцінила дії "луцького терориста" і рівень реальної загрози людям

Теракт чи блеф? Психолог оцінила дії "луцького терориста" і рівень реальної загрози людям
Ексклюзив
Читать на русском

Психолог відмітила, що якщо книга "Філософія злочинця" дійсно належить терористу, який захопив заручників, то можна припустити, що ним керує бажання слави

Ось уже більше 6 годин правоохоронці намагаються вести переговори з чоловіком, який захопив пасажирів автобуса в заручники в Луцьку. На контакт терорист не йде, біля автобуса періодично лунають вибухи. Більш того, його мотиви, та й вимоги в цілому, до кінця не зрозумілі навіть самим правоохоронцям.

Редакція APnews звернулася за коментарем до психолога. В ексклюзивному коментарі Наталія Бугайова, кандидат психологічних наук, медичний психолог, адиктолог, експерт з психологічної кібербезпеки, президент "Міжнародної асоціації незалежних експертів медіапростору", пояснила, чи схильний чоловік, з первинного аналізу всього, що він робить і говорить, до вбивства і теракту або це більше схоже на фікцію та блеф.

"Ті, хто захоплюють заручників з конкретною метою, як правило, відразу висувають свої вимоги. Відсутність конкретних вимог протягом тривалого часу говорить про те, що людина, яка захопила заручників, або таких вимог взагалі не має, або чекає вказівок від іншої особи. Судячи з вимог, які були висунуті Максимом Поганим (так він себе називає), терорист знаходиться не зовсім в адекватному стані. Причини подібного стану можуть бути пов'язані з прийомом психоактивних речовин, що відносяться як до наркотичних, так і до ненаркотичних груп або ж викликані проблемами з психічним здоров'ям", - розповіла Наталія Бугайова.

При цьому психолог відмітила, що вчинення протиправних дій може бути продиктовано прагненням досягти популярності за короткий проміжок часу.

"Якщо книга "Філософія злочинця", дійсно належить терористу, який захопив заручників, то можна припустити, що ним керує бажання слави. Коли рівень домагань людини не відповідає його реальним можливостям, використання агресивних дій (наприклад, захоплення заручників) можуть мати на меті отримання уваги з боку суспільства, ЗМІ. Не виключений, також, варіант, вмілого маніпулювання не зовсім адекватною людиною з боку третіх осіб", - пояснила психолог.

Наталія Бугайова також відмітила, що якщо терорист проявляє агресію по відношенню до кого-небудь в процесі переговорів, це означає, що він втрачає терпіння.

"Агресивні дії можуть бути спробою терориста залякати і прискорити процес здійснення своїх вимог, але можуть бути і маркерами переходу до іншої, більш небезпечної фази його плану", - попередила експерт.

Як з такими людьми спілкуватися і вести переговори?

Наталія Бугайова пояснила, що для того, щоб вибрати найбільш правильну тактику спілкування з певною людиною в кожній конкретній ситуації, необхідно бути включеним в процес того, що відбувається, тобто перебувати на місці подій.

"Особливості переговорів залежать від незначних, на перший погляд, нюансів і можуть в будь-який момент змінитися. Якщо ж говорити в цілому про те, як необхідно взаємодіяти з терористом, від дій якого залежить життя захоплених ним заручників, то найбільш правильним буде з боку переговірника, не дратувати його, зберігати спокій і створити своєрідну ситуацію стабільності. Потрібно підтримувати вербальний контакт, не робити великих пауз, не змушувати занадто довго чекати, зрозуміти психологію терориста, його мотиви і цілі і миттєво реагувати на будь-яку зміну його поведінки", - розповіла експерт.

І підкреслила, що першочерговим в екстремальних переговорах є збереження здоров'я і життя заручників.

"Доброю ознакою є зниження вимог, висунутих спочатку терористом або їх зміна до більш прийнятних. Для цього необхідно з'ясувати особу того, хто захопив заручників і визначити, хто знаходиться серед захоплених в заручники людей. Переговори припускають і правильне затягування часу для підготовки і проведення силової операції. Від мистецтва переговірника, в повному сенсі цього слова, залежать життя людей", - сказала Наталія Бугайова.

Який гіпотетичний діагноз можна було б поставити чоловікові, виходячи з його дій і фраз?


Експерт уточнила що вважає неправильним і професійно неграмотним ставити заочно кому-небудь будь-які діагнози.

"Основою встановлення діагнозу і прогнозу захворювання є наявність у хворого певних симптомів. Для постановки діагнозу необхідне проведення обстеження пацієнта, вивчення анамнезу. Діагноз встановлюється на підставі критеріїв захворювання відображених в МКБ, які з'ясовуються при проведенні клінічного інтерв'ю, а також за допомогою додаткових методик, що дозволяють уточнити і конкретизувати певні питання. МКБ – це міжнародна статистична класифікація хвороб і проблем, пов'язаних зі здоров'ям. В даний час МКБ десятого перегляду – МКБ-10, є прийнятим ВООЗ нормативним документом, що містить єдність методичних підходів в постановці захворювань. У всіх інших випадках установка правильного діагнозу неможлива і неприпустима", - сказала Наталія Бугайова.

Читайте також:
Автор "Філософії злочинця" з психічними розладами: з'явилися подробиці біографії "терориста" з Луцька

Новини партнерів

В СБУ побоюються, що в разі штурму "луцький терорист" може піти на крайні заходи
Заручниця "луцького терориста" повідомила про ультиматум злочинця

Найпопулярніше за тиждень