Ціни впали у всьому світі, але не в Україні: експерт пояснив, чому великі міста "спорожніють"

Ціни впали у всьому світі, але не в Україні: експерт пояснив, чому великі міста "спорожніють"
Ексклюзив
Читать на русском

Анатолій Топал розповів, як карантин вплинув на ринок нерухомості та що зараз купують українці

Чи варто зараз вкладати гроші в будинки та квартири? Чи варто чекати стрибка цін? Що буде з ринком нерухомості восени? Карантин зупинив економіку не однієї країни, а люди залишилися без заощаджень. Щоб знайти відповідь на ці та інші питання редакція APnews поспілкувалася з віце - президентом Асоціації професійних управителів нерухомістю та директором "Недержавного експертного бюро" Анатолієм Топалом.

Карантин VS інвестиції

За його словами, зараз робити прогнози щодо цін на нерухомість вкрай складно, але в Україні, на відміну від багатьох інших країн, з початку пандемії вартість квадратного метра особливо не змінилася.

"Починаючи з 12 березня всі прогнози по ринку нерухомості коштують не більше, ніж ворожіння на кавовій гущі. У нас досі немає, як в інших країнах, обвального зниження цін. У Туреччині, Болгарії, Німеччини та США ціни просіли, а у нас ні. На вторинному ринку був помічений невеликий стрибок, але це не суттєво. Навпаки, деякі сегменти виросли, тому поведінка українського ринку нерухомості в умовах карантину та посткарантину непередбачувана", - зазначив Топал.

При цьому він вказав, що така ситуація пов'язана з інвестиційною привабливістю української нерухомості навіть в умовах паніки серед населення.

"У нас, з одного боку, у населення зниження доходів, паніка і страх залишитися без засобів до існування. З іншого боку вкладення в нерухомість в Україні практично безальтернативна, як інвестиція. Незважаючи ні на що навіть зараз на середньоєвропейському рівні українська житлова нерухомість дає найбільший відсоток повернення капіталу, тому вона найбільш інвестиційно приваблива, але що буде восени ніхто не знає", - пояснив експерт.

Будинки замість квартир

Топал розповів, що через карантин набули неабиякої популярності будинку в населених пунктах, які мають хорошу транспортну розв'язку з Києвом. На його думку, цей тренд збережеться не тільки восени, а й в найближчі роки.

"Поки що можемо говорити про те, що швидше за все збережеться тренд на покупку невеликих окремих і блокових будинків в передмісті з гарною транспортною розв'язкою. Цей тренд збережеться ще на найближчі кілька років. Люди будуть купувати будинки, тому що карантин показав, що переживати глобальні проблеми, в тому числі й пандемії, краще, нехай і в маленькому, але своєму будинку, ніж в квартирі. Тут і відчуття безпеки, і відчуття незалежності, тому що ми стаємо дуже залежні від наших сусідів та співвласників, тому що всі проблеми в будинку лягають на плечі його власників. Навіть якщо будинок впав, тому що погано обслуговувався, то винна не держава, а власники. Яскравим прикладом став вибух в багатоповерхівці на Позняках", - вважає директор експертного бюро.

При цьому він уточнив, що популярністю користуються будинки невеликого метражу - 75-120 кв. м. Водночас експерт підкреслив, що ніхто не знає, що буде з цінами, тому що це залежить від багатьох факторів: курсу долара, світової економіки, ситуації в сусідніх країнах та багато іншого.

Читайте також:

Новини партнерів

Соціолог пояснив, чому українці не вірять в коронавірус
«Повні д*біли»: Москаль про скандал з недопуском 12-річного хлопчика на дитяче «Євробачення»

Найпопулярніше за тиждень