Цілодобово катували та тримали у власній сечі: в Португалії засудили трьох інспекторів за смерть українця

Цілодобово катували та тримали у власній сечі: в Португалії засудили трьох інспекторів за смерть українця
Читать на русском

У Ігоря Гоменюка залишилися дружина і двоє дітей

У Лісабоні, Португалія, визнали винними трьох інспекторів в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень туристу з України Ігорю Гоменюку в березні 2020 року, після чого він помер. Їх засудили до 7 і 9 років позбавлення волі.

Про це повідомляє APnews з посиланням на Aljazeera.

Кримінальний суд Лісабона засудив трьох інспекторів Служби у справах іноземців та кордонів SEF: Дуарте Лаха та Луїс Сілва отримали 9 років ув'язнення, а Бруно Соуза - до 7 років.

Суд не довів первинне звинувачення у кваліфікованому вбивстві (максимальний термін до 25 років), але зняв звинувачення в зберіганні незаконної зброї - телескопічної палиці. Вирішальним фактором у винесенні вироку стала смерть Гоменюка:

"Обвинувачені дійсно вбили українця Ігоря Гоменюка. Вони свідомо спілкувалися з ним не по-людськи, знаючи, що йому боляче і важко дихати, залишивши його напризволяще", - заявив він.

Наразі ведеться подальше розслідування проти приватних охоронців, які були присутні або брали активну участь в затриманні Гоменюка.

"Було багато людей, які знали, що відбувається, проте нічого не робили, включаючи всіх тих, хто залишив Ігоря зв'язаним", - заявив суддя.

Інцидент стався 10 березня 2020 року, коли родина Гоменюків в'їхала в Португалію через Туреччину без візи, проте їм відмовили у в'їзді. Пізніше з'ясувалося, що відмова була заснована на інтерв'ю Ігоря, яке проводилося через Google Translate. Також йому відмовили в праві на адвоката і на українського перекладача, оскільки сім'я не говорила по-португальськи.

На наступний день після опору депортації Ігор був знову затриманий в аеропорту. Його утримували охоронці, які зв'язали йому руки та ноги пластиковими рамами та стрічкою для пакетів.

За словами інспекторів SEF і приватних охоронців, які давали свідчення в ході судового розгляду, така практика цілком "нормальна" в слідчому ізоляторі аеропорту Лісабона.

Свідки інциденту, які працювали в слідчих ізоляторах аеропорту в період з 10 по 12 березня 2020 року, вказали, що Гоменюк лежав животом на матраці на підлозі, в наручниках і весь у власній сечі. Руки його були скуті за спиною протягом багатьох годин.

Розтин показав, що Ігор помер 12 березня від задухи, також у нього було зламано 8 ребер після тривалих тортур з боку інспекторів, які також били ногами чоловіка.

Їх зафіксували камери відеоспостереження, на яких було видно Дуарте Лаха з кийком у руках. Адвокати захисту припустили, що у Гоменюка трапився епілептичний припадок через алкоголь в крові, і що деякі з його травм були результатом спроб реанімувати його. Вони також стверджували, що Ігор проявив агресію при затриманні. Однак припущення про епілепсію та алкоголізм спростовував медичний висновок..

Обставини смерті Гоменюка викликали суспільний резонанс в Португалії, що призвело до найбільшої в історії виплати компенсації з боку уряду сім'ї жертви та розпуску прикордонного агентства Португалії SEF на тлі викриттів серйозних систематичних проступків.

Раніше APnews також повідомляв, у Польщі п'яні українці влаштували перегони з поліцією, а після спробували втекти пішки.

Новини партнерів

Причиною розлучення Білла Гейтса могли стати його зв'язки з мільярдером, звинуваченим у секс-торгівлі - WSJ
У Китаї на легендарному мосту вилетіло скло: турист опинився у пастці та годину чекав на допомогу

Найпопулярніше за тиждень