"Це не фейк": комунальники пояснили платіжки за опалення по 17000 гривень на місяць

"Це не фейк": комунальники пояснили платіжки за опалення по 17000 гривень на місяць
Читать на русском

Наголосили, що такі "аномалії" можна побачити у платіжках з двох причин

З початком опалювального сезону по мережі почали "гуляти" фото квитанцій за комірне, в яких сума сплати за опалення сягала 10-17 000 грн. У Комунальному підприємстві "Київтеплоенерго" підтвердили, що такі ціни - не фейк, та пояснили їх походження, пише APnews.

Так, комунальники зазначили, що такі “аномалії” стосувались лише мешканців новобудов, де частина квартир оснащена індивідуальними приладами обліку, частина — ні. Та пояснили, що першою причиною таких сум є те, що в будинку не всі квартири обладнані індивідуальними лічильниками.

Зазначили, що середньозважена вартість опалення 1 кв.м. в будинках з лічильниками становила 32,74 грн. при незмінному тарифі. При цьому, якщо у багатоповерховому будинку передбачено можливість встановлення індивідуальних приладів обліку теплоенергії, то власники квартир з приладами обліку сплачують за спожите тепло за показаннями своїх лічильників та додатково розрахунковий обсяг за опалення місць загального користування (МЗК)

Але власники квартир без індивідуальних лічильників — за методикою, затвердженою постановою КМУ від 21.07.2005 №630. Вона передбачає нарахування на основі:

  • різниці між показаннями загальнобудинкового приладу
  • витрат на опалення МЗК
  • сумарних показань усіх індивідуальних лічильників пропорційно опалювальній площі квартири.

Пояснили, що саме через це час від часу з’являються платіжки-«аномалії». Наприклад, у будинку №31 на вулиці Ахматової у Києві рівень оснащення індивідуальними лічильниками становить майже 90%. Тому, як вказали у КП, різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумарними показаннями усіх індивідуальних нараховується квартирам без лічильників.

“Через це одна з квартир без лічильника, з опалювальною площею 98,6 кв.м, отримала платіжку розміром 12 тис. грн. А от на Драгоманова, 31-Б квартира з опалювальною площею 102 кв.м — майже 11 тис. грн. Власне, у цьому випадку страждає весь будинок, бо ця квартира — системний боржник”, - зауважили у Київтеплоенерго.

Як цього уникнути? Комунальники наголосили, що цю проблему потрібно врегулювати законодавчо. Допоки ж найбільш надійний спосіб уникнути подібної ситуації для мешканців будинків, де у сусідів встановлені індивідуальні лічильники, — теж встановити індивідуальний лічильник.

Ще однією причиною “захмарних” сум у платіжках є те, що клієнт системно не передавав показання своїх лічильників.

Якщо не передавати показання квартирних лічильників опалення, в платіжках будуть перші 2 місяці відображатися дані про середнє споживання, а починаючи з 3 місяця – за даними будинкового лічильника. І на етапі повірки чи контрольного зняття показань може виявитися, що фактично спожиті квартирою обсяги тепла набагато більші, ніж нараховані за весь час ненадання показань.

“Так, наприклад, в одному з будинків на вулиці Кудряшова у Києві власник квартири з опалювальною площею 140 кв.м більше року не передавав показання індивідуального лічильника тепла. Через це оплата нараховувалась за показаннями загальнобудинкового лічильника. У результаті платіжка за тепло у грудні — 17 тис. грн (із урахуванням обсягів фактично зафіксованих лічильником за останній рік)”, - пояснили у КП.

Як встановити індивідуальні лічильники?

Для цього необхідно звернутися до будь-якої спеціалізованої організації для складання акту технічної можливості на встановлення лічильника, погодити акт з СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго», встановити лічильник і поставити його на абонентський облік.

Як передати показання лічильників?

Зауважимо, що передавати показання індивідуальних лічильників гарячої води та опалення необхідно з 5-го числа до кінця місяця.

Як передати показання:

  • в особистому кабінеті на сайтах Київтеплоенерго (реєструватися не потрібно) чи Центру комунального сервісу
  • за телефоном Центру комунального сервісу: (044) 247-40-40 або 0-800-404-407 (окрема безкоштовна гаряча лінія для передачі показань) - для Києва.

Раніше APnews писав, що Зеленський доручив провести в Україні тотальний аудит тарифів на комуналку і громадський транспорт.

Новини партнерів

Зеленський збирається створити ринок соцпослуг після пожежі у Харкові
Під Житомиром підліток заліз до електрощитової та загинув від удару струмом

Найпопулярніше за тиждень