Таліби захопили американські біосканери для пошуку афганців, які допомагали США

Таліби захопили американські біосканери для пошуку афганців, які допомагали США
Читать на русском

У пристрої є доступ до централізованих баз даних і біографій людей.

"Талібан" захопив американські військові біометричні пристрої (біосканери ідентифікації), завдяки яким зможе ідентифікувати афганців, які допомагали військовим США. Крім цього, в розпорядженні талібів виявилася велика частина бази даних населення Афганістану.

Про це APnews повідомляє з посиланням на The Intercept.

За словами представника з Об'єднаного командування спецоперацій, талібам вдалося заволодіти пристроєм HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment - Портативне міжвідомче обладнання для ідентифікації особи), який використовувався для встановлення особи.

Устаткування містить у собі біометричні дані, серед яких скани райдужних оболонок очей, відбитки пальців і біографічні дані. Американські військові використовували пристрої для відстеження терористів та інших повстанців.

Афганці, які допомагали військовослужбовцям США, коли ті перебували на території країни, також були внесені в базу даних HIIDE. Планувалося ідентифікувати до 80% всього населення Афганістану.

Однак, поки немає інформації, яка саме частина біометричної бази даних була зламана. Яким чином таліби отримали доступ до бази населення Афганістану - також невідомо.

У Пентагоні припускають, що бойовикам могли допомогти пакистанці з Міжвідомчої розвідки.

Ветеран армійських спецоперацій розповів журналістам, що "Талібан" не має необхідного обладнання, щоб використовувати дані біометричної бази, проте їм з цим може допомогти Пакистан, а точніше пакистанське шпигунське агентство Inter-Services Intelligence. Відомо, що ISI тісно співпрацює з талібами.

Раніше APnews повідомляв, представники угрупування "Талібан", яке захопило владу в Афганістані, пообіцяли не атакувати військових США, які перебувають на території країни. Правда, американці повинні будуть покинути країну до 11 вересня.

Новини партнерів

Зеленський нагородить Меркель найвищим Орденом для іноземців в Україні
Узбекистан відкрив для біженців з Афганістану наметове містечко: вже розмістили більше 100 осіб

Найпопулярніше за тиждень