Уряд і карантин розкололи українців на три табори - психолог

Уряд і карантин розкололи українців на три табори - психолог
Ексклюзив
Читать на русском

Психолог Марія Фабрічева назвала три групи, на які поділилося українське суспільство.

За 9 місяців пандемії коронавірусу українська влада неодноразово вводила і продовжувала карантин через високий рівень захворюваності. Суспільство по-різному реагувало на чергові обмеження, в результаті чого українці розділилися на три категорії. Прикладом цього є багаторазові акції протесту. Зараз, коли ситуація з COVID-19 загострилася, люди ще негативніше можуть реагувати на введення нових обмежень, адже позитивної динаміки у статистиці не спостерігається.

Про це заявила психолог Марія Фабричева в коментарі редакції APnews.

"Що стосується карантинних заходів, то у людей виникає дуже багато питань. Як люди можуть міркувати? Якщо це дійсно допомагає, то давайте подивимося на статистику - і це логічно.

Якщо ми закрили на вихідні дні всі заклади, значить статистика захворюваності повинна знизитися, якщо це правильні заходи.

Наше суспільство розколюється, і ось це недобре", - наголосила психолог.

Вона також назвала три групи, на які поділилося українське суспільство:

  • Хтось продовжує вірити в обмежувальні заходи, і намагається їх дотримуватися для того, щоб процес пішов на поліпшення, щоб статистика вирівнялася, щоб захворювання почало відступати.
  • Є люди, які втомилися і кажуть, що нічого не працює, статистика скаче і незрозуміло, для чого потрібні ці заходи.
  • Є категорія людей, які починають бунтувати, аби тільки бунтувати.

Марія Фабрічева наголосила, що бунт з боку громадян – результат відсутності грамотної комунікації влади із суспільством.

"Ми знову приходимо до процесу вибудовування грамотної комунікації, тому що те, що можна пояснити мені, потрапивши в відкриту комунікаційну двері, іншій людині ці слова можуть не підійти. Так влаштовано сприйняття. Не всі люди однаково сприймають вербальні послання.

Потрібно розбивати людей на групи, і кожній категорії вибудовувати і доносити правильний меседж, інакше не вийде.

Це як з дітьми. Якщо ви хочете щось пояснити дитині, вам потрібно бути готовим, що з першого разу це може не вийде", - зазначила вона.

Психолог також додала, що зараз Україна разом з усім світом вчиться жити по-новому і пристосовуватися. Так працює інстинкт самозбереження.

"Важливий момент. Ми всі зараз знаходимося в новому "човні", яким ніхто не знає як керувати. Ми всі зараз знаходимося на стадії навчання - навчання до новозапропонованих обставин, нової реальності, новим можливостям. Правда в тому, що немає якоїсь чіткої відповіді, що робити і як робити - ми всі вчимося, але у когось відповідальності трохи більше, а у когось трохи менше.

Люди готові включатися і підтримувати (ред. - владу), тому що у всіх спрацьовує інстинкт самозбереження, і всі хочуть жити", - підсумували психолог.

Як раніше повідомляв APnews, психолог Марія Фабрічева заявила, що населення України "вибухне", якщо уряд "скасує" Новий рік.

Новини партнерів

Лікар пояснив, як довго пацієнт з COVID-19 заразний
"Шахтар" вилетів на матч з "Боруссією" без Тайсона, Корнієнка та Дентіньо

Найпопулярніше за тиждень