Суперкоманда УПЛ. Скільки коштує найбільш "зоряний" склад українців-футболістів

Суперкоманда УПЛ. Скільки коштує найбільш "зоряний" склад українців-футболістів
Читать на русском

В команду потрапили виключно гравці "Шахтаря" і "Динамо".

Сезон в УПЛ вже практично завершено - залишилися лише останні три матчі, в яких чотири команди розіграють останню українську путівку в єврокубки. Однак підбити деякі підсумки можна вже зараз. Редакція APnews вирішила зібрати збірну Української Прем'єр-ліги, що складається з найдорожчих українських гравців. Для оцінки вартості гравців використовувалися дані Transfermarkt.

Відразу варто обмовитися - пандемія коронавируса серйозно вплинула на трансферний ринок - всі без винятку гравці впали в ціні. Тому не треба дивуватися не найбільшим цінам за наших провідних гравців. А тепер про сам склад - ми відібрали 11 найдорожчих гравців УПЛ з українським паспортом і розмістили їх на поле в схемі 4-2-3-1. Зрештою, саме з таким розташуванням грають провідні клуби нашої країни.

Голкіпер - Андрій Пятов, "Шахтар", 36 років (1,6 мільйона євро)

Всі знають, що позиція воротаря не так вимоглива до віку, як інші футбольні амплуа. Саме тому Андрій Пятов вже не перший рік залишається номером 1 у вітчизняній збірній. Це відбивається і в вартості українського кіпера. У цьому сезоні Андрій 23 рази захищав ворота "гірників" в чемпіонаті, пропускаючи в середньому менше гола за гру. Більш того - в 11 матчах Пятов і зовсім відстояв "на нуль". Відзначимо, що Transfermarkt оцінив в 1,6 мільйона євро ще одного українського воротаря - Дениса Бойка з "Динамо". Але у нього з надійністю в цьому сезоні все було далеко не так добре.

Лівий захисник - Віталій Миколенко, "Динамо", 21 рік (9 мільйонів євро)

Наймолодший футболіст в цьому складі - вихованець киян. Але попри це, Віталій вже не перший рік доводить свій високий потенціал. Так, в цьому сезоні Віталій відіграв 23 матчі, забивши в них 3 голи і зробивши 5 асистів. Але набагато важливіше цифр загальне враження, яке Миколенко справляє на тих, хто стежить за його грою - звідси і такий високий цінник на футболіста.

Лівий центральний захисник - Микола Матвієнко, "Шахтар", 24 роки (4 мільйони євро)

Ще один молодий футболіст в нашій збірній - Микола кілька сезонів пробивав собі дорогу в стартовий склад, виходячи то на позиції лівого крайка, а то і зовсім закриваючи правий фланг оборони. Але в цьому сезоні Микола - основний захисник чемпіона країни і національної збірної. Лівоногий захисник володіє відмінним першим пасом, але ось з позиційної грою в обороні у нього не все так само добре. Проте, потенціал гравця видно і по тому, що він вже зараз входить в ТОП-2 найдорожчих українських центрбеків. У поточному сезоні на його рахунку один гол і один асист.

Правий центральний захисник - Сергій Кривцов, "Шахтар", 29 років (4 мільйони євро)

Так, центр оборони в нашій збірній цілком складається з гравців "Шахтаря". А що поробиш, якщо по цифрах найкраща оборона як раз у "гірників"? Плюс до всього Кривцов підтримує стабільно високий рівень гри не перший сезон, виступаючи наставником як для менш досвідченого Матвієнко, так і для зовсім зеленого Бондаря. У цьому футбольному році на рахунку ветерана 2 голи в 23 матчах сезону.

Правий захисник - Олександр Караваєв, "Динамо", 28 років (3,2 мільйона євро)

У цьому сезоні Олександр перейшов в "Динамо" з "Зорі". У зворотному напрямку пройшов Богдан Михайличенко разом з доплатою. Після сезону можна сказати, що виграли від цього трансферу саме луганчани і Богдан. Караваєв, який в "Зорі" буквально випалював бровку і видавав класні кроси в штрафну, в "Динамо" опустився з позиції вінгера на позицію фулбека і потьмянів. Правда, зробив він це тільки якщо дивитися на цифри "гол+пас" (0+3 в цьому сезоні проти 8+4 в минулому). За працездатністю до Олександра все ще немає питань, що гравець і доводить матчами в збірній України.

Опорний півзахисник - Тарас Степаненко, "Шахтар", 30 років (8 мільйонів євро)

Тарас - з того типу футболістів, які рідко відзначаються результативними діями на полі, але при цьому є найважливішими гравцями своєї команди. Причому якщо в "Шахтарі" Степаненко "всього лише" дає баланс, страхуючи більш атакувальних партнерів і випалюючи центр поля, то в збірній його роль взагалі важко переоцінити. Ось і виходить, що попри вік і не найбільш вражаючі показники результативності (один гол і одна передача в 24 матчах сезону) Тарас - кращий опорник в країні.

Розігруючий півзахисник - Сергій Сидорчук, "Динамо", 29 років (3,5 мільйона)

Розрив зв'язок коліна в 2017-му повинен був поставити хрест на тому Сидорчуку, якого любили вболівальники "Динамо". Але Сергій зміг повернутися, і в не найбільш успішному сезоні своєї команди стати одним з лідерів - як на полі, так і за його межами. За базовими цифрами цього не видно (1+3 за системою "гол+пас"), але саме Сергій став тим метрономом, який відповідав за ритм атак "Динамо" в цьому сезоні.

Лівий півзахисник - Віктор Коваленко, "Шахтар", 24 роки (4,8 мільйона євро)

Давайте визнаємо - аванси, які видавалися цьому гравцю пару сезонів тому, були занадто щедрими. І ось Віктор з "голденбоя" перетворився в об'єкт для глузувань. Хоча насправді Коваленко зараз - відмінний "бокс ту бокс" півзахисник, який вміє і підтримати атаку, і відпрацювати в відборі. А ще він справжній універсал, який може зіграти майже на будь-якій позиції в атаці. Саме тому і Фонсека, і Каштру довіряли Віктору в матчах єврокубків - бо двожильний українець виходив на поле вмирати, але допомагати своїй команді. До того ж йому не так вже й багато років і своєї стелі він ще явно не досяг.

Атакувальний півзахисник - Марлос, "Шахтар", 32 роки (8 мільйонів євро)

Останні пару років Марлос, який був і залишається одним з найталановитіших гравців в УПЛ, поступово здавав. Принаймні, це було видно в матчах "Шахтаря" проти топ-суперників в Україні та Європі. Причина - незвичайна хвороба, травми і вік. Все разом подарувало нам "Марлоса на мінімалку" - того, який бреде по полю пішки і "вибухає" лише кілька разів за матч. Однак, по-перше, карантин допоміг україно-бразильцеві залікувати травми і вийти на поле чи не в кращій формі за останні пару років. А по-друге, навіть пересуваючись по полю пішки, Марлос все ще здатний розривати УПЛ. Свідчення тому - 13 голів і 4 асисти в 24 матчах.

Правий півзахисник - Віктор Циганков, "Динамо", 22 роки (16 мільйонів євро)

Прямо зараз Віктор - найталановитіший український гравець, який виступає в УПЛ. Важко повірити, але 22-річний вінгер вже встиг стати незамінним лідером киян. "Динамо" з Циганковим і без нього - це дві різні команди. При цьому Віктор останнім часом також як і Марлос проводить чимало часу в лазареті. Однак коли 15-й номер "Динамо" виходить на поле, він реально здатний робити різницю. Свідчення цього - 14 голів і 6 результативних передач в 27 іграх чемпіонату.

Нападник - Жуніор Мораес, "Шахтар", 33 роки (4 мільйони євро)

20 голів і 11 результативних передач в 27 іграх чемпіонату, звання кращого бомбардира і найрезультативнішого гравця України за системою "гол+пас". Це все Жуніор Мораес зробив в цьому сезоні в віці 33 років. Гравець, який завжди був на слуху - і в донецькому "Металурзі", і в київському "Динамо" - саме в "Шахтарі" він вийшов на космічний рівень. Його взаємодія з лідерами "гірників" - Тайсоном, Марлосом і Ісмаїлі робить "Шахтар" домінатором в Україні і дозволяє донеччанам боротися в Європі.

Ось такий у нас вийшов стартовий склад "найдорожчої української команди" в УПЛ. На подив, нам вдалося без особливих проблем зібрати стартовий склад з 11 осіб, практично не вигадуючи їм нові позиції на полі. При цьому загальна вартість нашого стартового складу - 66,1 мільйона євро. Для порівняння - стартові 11 "Шахтаря" - це 78 мільйонів євро. А ось "Динамо" виявилося дешевше - найдорожчий стартовий склад киян - це "всього" 53,3 мільйона євро.

Читайте також:

Новини партнерів

Від 17 000 до 136 000 гривен штрафу: як нардепи запропонували "кошмарити" ЛГБТ-спільноту
У Києві під мерією десятки велосипедистів бунтують і вимагають змінити ПДР

Найпопулярніше за тиждень