Страхування від пандемії: чи покриває страховка випадки коронавірусу та як отримати відшкодування

Страхування від пандемії: чи покриває страховка випадки коронавірусу та як отримати відшкодування
Ексклюзив
Читать на русском

Юристи відзначають, що кожна страхова компанія зараз приймає рішення щодо випадків захворювання на коронавірус на свій розсуд

Перебуваючи зараз в Україні або за її межами, кожна людина, так чи інакше, налякана інфекцією Covid-2019. А з ростом кількості хворих на страхові фірми посипався шквал запитань щодо грошового відшкодування.

APNews поспілкувався з експертами в цьому питанні, щоб з'ясувати, яка страховка покриває випадки захворювання на коронавірус і чи можна отримати відшкодування в разі його діагностування.

Український адвокат, керуючий партнер АО «Артіус» Віталій Мацелюх зазначив, що кожна страхова компанія зараз на власний розсуд приймає рішення, як вести себе із договорами.

Зокрема, мова йде про договори на:

  • добровільне медичне страхування (діє на території України)
  • туристичне страхування (страхування подорожуючих) (діє за межами України)
  • нещасні випадки (діє на території України)

За словами експерта, і епідемія, і пандемія - це виняток із страхових випадків. Тому якщо людина, яка має договір, офіційно захворіла на коронавірус - це не є страховим випадком. А це означає, що не буде здійснюватися і страхова виплата, або ж буде часткова виплата.

Але при цьому Мацелюх зазначив, що необхідно дивитися на конкретний договір і з'ясовувати в конкретній страховій, що вони покривають договором, а що ні.

Клієнтам договору добровільного медичного страхування слід знати, що приватні клініки, вже майже всі, не приймають пацієнтів з ознаками ГРВІ або коронавірусу, а відразу направляють пацієнтів в державні медичні установи. Тому такий договір, на жаль, майже недієвий. Чому «майже»? Тому що все-таки на первинну допомогу володар полісу може претендувати.

Так, наприклад, у страховій компанії "PZU Україна" повідомили, що допомагають своїм клієнтам навіть при коронавірусі. Страхова направляє клієнтів в державні мед. установи при появі симптомів, але якщо необхідних ліків там немає, компанія шукає в інших державних закладах. При цьому в компанії відзначили, що в державних установах лікування від коронавірусу проводиться безкоштовно, як і тести (але тільки за призначенням лікаря).

У той же час у страховій компанії "МетЛайф" заявили, що виплати через зараження вищевказаним вірусом жодним чином не відрізняються від виплат на випадок будь-яких інших захворювань.

"Жодних особливих умов щодо обмеження дії страхового покриття на випадок зараження вірусом Covid-19 або будь-якими іншими вірусами компанією "МетЛайф" не встановлено", - заявляють в страховий.

У клієнтів туристичного страхування інша історія. Як розповів APNews український адвокат, партнер ЮК “Альянс Правовых Сил” Юрій Рожков, страховка, яку оформляє туроператор, страхує життя людини від будь-яких хвороб, нещасних випадків або смерті тільки на момент перебування за кордоном. При поверненні назад до України страховий поліс клієнта анулюється.

"Якщо ви приїхали з-за кордону, відчули у себе симптоми Covid-2019 і не заявили про це ще на курорті, довести те, що зараження відбулося не в Україні буде практично неможливо", - заявив адвокат.

У той же час Рожков зазначив, що ті, хто все ще перебуває за кордоном і відчувають у себе симптоми недугу, повинні звернутися до кол-центру (на самому страховому полісі вказані номери країн, які приймають ці страхові випадки) і заявити про свої симптоми.

"Тільки тоді буде зафіксований факт того, що ви інфікувалися на території іншої держави. Ну а в подальшому все залежатиме від конкретного договору", - зазначив експерт.

Як повідомляв APNews раніше, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, як коронавірус потрапив до України.

Новини партнерів

Самоізоляція закінчилася: прибулих з Балі українців в грубій формі змушували їхати на обсервацію
Комітет Ради зірвав розгляд "антиколомойского" банківського законопроекту

Найпопулярніше за тиждень