Стало відомо, як формуватимуть список кандидатів до суду присяжних

Суд
Читать на русском

Всього для формування складу суду присяжних потрібно обрати сім основних та двох запасних присяжних.

Заступник міністра юстиції Олександр Банчук розповів, що список кандидатів у присяжні формуватимуть на підставі списків з Державного реєстру виборців. Про це повідомили в прес-службі Мін'юсту.

"Люди будуть отримувати судові повістки з пропозицією стати присяжним. Якщо людина не зможе з якихось причин брати участь у суді, вона може відмовитися. Приклади відмов можуть буті різні: наявність малої дитини, умови роботи, неготовність виконувати функції присяжного та інше", - пояснив Банчук.

Зазначається, що список кандидатів будуть формувати територіальне управління Державної судової адміністрації шляхом випадкового вибору через електронну систему. Всього для формування складу суду присяжних потрібно обрати сім основних та двох запасних присяжних. При цьому такий суд планують залучати до розгляду особливо тяжких злочинів.

"Ми почнемо з довічного позбавлення волі. Зараз є порівняно невелика кількість таких справ. Наразі розглядається щороку біля п'ятдесяти проваджень по всій Україні. Такі справи будуть розглядати суди присяжних", - повідомив заступник міністра.

Також він заявив, що з 2022 року суд присяжних будуть залучати у справах, які передбачають позбавлення волі понад 10 років. Обвинувачений матиме право відмовитись від цього суду.

Коментарі

Новини партнерів

Китайські вчені розробили експрес-тест на смертельний коронавірус
Зеленський розповів про "новий крок" у стосунках з США

Найпопулярніше за тиждень