США вводять санкції, Україна співпрацює: як Держспецзв'язку потрапила в скандал з Huawei

США вводять санкції, Україна співпрацює: як Держспецзв'язку потрапила в скандал з Huawei
Читать на русском

Розібралися, чому новина про партнерство з Huawei пропала майже звідусіль.

У Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України спільно з компанією "Хуавей Україна" оголосили про укладення меморандуму про державно-приватне партнерство та взаємодію у сфері кібербезпеки, кіберзахисту і телекомунікацій. З української сторони меморандум підписав глава служби Юрій Щиголь, від "Хуавей Україна" - директор Ма Ци.

На наступний день після публікації новини і бурхливого невдоволення в соціальних мережах новина про партнерство була прибрана: пропала вона з офіційного сайту, зникла з Twitter Держспецзв'язку, і була видалена з Telegram. У Facebook Держспецзв'язку ця публікація теж була видалена, але "Хуавей Україна" не стала нічого приховувати - на їх Facebook-сторінці все так же є новина про те, що меморандум підписаний.

Редакція APnews розібралася, з чим пов'язана така обурення і чому інформацію про партнерство спробували прибрати.

США вводять санкції, Україна співпрацює: як Держспецзв'язку потрапила в скандал з Huawei
США вводять санкції, Україна співпрацює: як Держспецзв'язку потрапила в скандал з Huawei

Однією з причин такої масової зачистки може бути "нелюбов" уряду США до китайської компанії - в травні 2019 року США ввели режим НС в країні, який забороняє американським компаніям використовувати телекомунікаційне обладнання, виготовлене фірмами, що представляють ризик для національної безпеки. За кілька місяців до цього прокуратура американського Сіетла звинуватила Huawei в промисловому шпигунстві. Компанії були пред'явлені звинувачення по 10 пунктам.

Вони стосувалися того, що дочірні структури Huawei нібито намагалися незаконно отримати дані про автоматизоване обладнання, яке американська компанія T-Mobile застосовувала для тестування різних систем смартфонів. Американські чиновники ж звинувачували Huawei в шпигунстві звичайному - на пристрої виробництва телекомунікаційних компаній з Китаю можуть встановлюватися програми, за допомогою яких за користувачами буде здійснюватися стеження.

У зв'язках з китайським урядом Huawei звинувачували неодноразово - за даними джерела The Wall Street Journal, протягом 25 років уряд КНР в тому чи іншому вигляді виділив Huawei 75 млрд доларів фінансової підтримки. Ця сума нібито складалася з податкових пільг, доступних ресурсів, знижок на землю, грантів, кредитів тощо. WSJ писали, що 46 мільярдів доларів Huawei отримала у вигляді кредитних ліній і позик.

Huawei відповіли на звинувачення: стаття заснована на помилковій інформації. Вони отримали "невеликі і несуттєві" субсидії на розвиток своїх досліджень, що, за словами виробника обладнання, не є чимось незвичайним - кожна китайська компанія має право на державні субсидії, і за останні 10 років Huawei отримала таких субсидій лише в розмірі 0,3% від сумарного доходу.

А якщо вас зацікавила тема шпигунства і крадіжки ваших персональних даних - наша редакція підготувала спеціальний матеріал. У ньому ми розібралися, що можна вважати персональними даними та як саме їх у нас можуть викрасти.

Новини партнерів

Кабмін дозволив роботу метро в Івано-Франківську, хоча його там немає
Жодних переносів: Олімпійські ігри-2020 проведуть у встановлені терміни

Найпопулярніше за тиждень