Спецслужби п'яти країн заявили, що Китай приховував і знищував докази спалаху COVID-19

Спецслужби п'яти країн заявили, що Китай приховував і знищував докази спалаху COVID-19
Читать на русском

У Пекіні знали, що інфекція передається від людини до людини ще на початку грудня 2019, але мовчали до 20 січня

Спецслужби п'яти країн заявили про те, що Китай навмисно приховував або знищував докази спалаху коронавірусу в провінції Ухань в кінці 2019 року. Про це повідомила лондонська газета The Daily Telegraph з посиланням на 15-сторінкову доповідь.

Доповідь була підготовлена ​​розвідувальним альянсом "П'яти очей" ( "Five Eyes"), до якого входять спецслужби США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії.

"Уряд Китаю, створюючи загрозу для інших країн, приховував будь-які новини про появу коронавірусу, примушуючи лікарів до мовчання або викрадаючи їх, знищуючи дані про вірус в лабораторіях і відмовляючись надавати біоматеріали закордонним вченим, що працювали над створенням вакцини," - йдеться в документі.

Автори доповіді вважають, що в Пекіні ще на початку грудня 2019 року було докази передачі інфекції від людини до людини, однак вони заперечували цей факт аж до 20 січня.

"3. січня Національний комітет охорони здоров'я Китаю дав вказівку знищити зразки коронавірусу і не публікувати інформацію про невідому інфекцію," - зазначають в доповіді.

З доповіді також випливає, що уряд Австралії навчав і фінансував групу китайських вчених з лабораторії, що займалася генетичними модифікаціями смертоносних коронавірусів, які можуть передаватися від летючих мишей до людини і не піддаються лікуванню.

Вчені також провели дослідження по синтезу коронавірусів, подібних SARS, щоб встановити, чи можуть вони передаватися від летючих мишей до ссавців. Це дослідження, проведене в листопаді 2015 року спільно з університетом штату Північна Кароліна, показало, що вірус, схожий на SARS, може передаватися безпосередньо від кажанів до людини і не піддається лікуванню.

У газеті Daily Telegraph зазначають, що між спецслужбами 5 країн виникли розбіжності з приводу походження коронавірусу SARS-CoV-2.

У Австраллі вважають, що вірус з'явився на ринку в Ухані, про що говорить офіційна версія влади Китаю. США поки не визначилися з висновками про походження COVID-19, але до версії Австралії налаштовані скептично.

Як повідомляв APnews раніше, Німеччина закликає Китай прояснити обставини спалаху коронавірусу.

У той же час, в лабораторії Уханя відповіли на закиди про штучне створення COVID-19: для цього необхідний екстраординарний людський інтелект.

Новини партнерів

Російська ФСБ арештувала українця, який "намагався пройти у Крим"
МЗС закликає посилити тиск на РФ для звільнення кримських журналістів

Найпопулярніше за тиждень