Спеціаліст із кібербезпеки пояснив, чому впровадження "електронних виборів" в Україні – погана ідея

Спеціаліст із кібербезпеки пояснив, чому впровадження "електронних виборів" в Україні – погана ідея
Ексклюзив
Читать на русском

Кіберспеціаліст Віталій Якушев наголосив, що неможливо створити ідеальну програму, яка б працювала без збоїв у системі.

Центральна виборча комісія спільно з представниками депутатського корпусу розробляє оптимальну модель діджиталізації виборів для України, щоб вона була кібербезпечною та економічно обгрунтованою.

При цьому, жодна високорозвинена країна ще не впровадила подібні "інновації", адже всі вони розуміють ризики "електронних виборів".

Про це в ексклюзивному коментарі APnews сказав директор компанії у сфері кібербезпеки Тенгардз Віталій Якушев.

"Дуже багато розвинених країн у світі, які мають і IT-компанії і великі бюджети, - жодна з них не запустила свої вибори (ред. – модель діджиталізації виборів). Навіть маленькі країни (наприклад, Естонія щось говорила про електронні вибори) не запустили електронні вибори, тому що, скоріше за все, розуміють ризики, які з цим пов’язані", - зазначив Якушев.

Спеціаліст із кібербезпеки наголосив, що неможливо створити ідеальну програму, яка б працювала без збоїв у системі. Враховуючи, що на кону стоїть доля держави, "електронні вибори" можуть не виправдати очікувань, адже одна-єдина помилка в програмі може мати фатальні наслідки.

"Ризики пов’язані з тим, що в цифровому світі без безпеки неможливо обійтись. На жаль, неможливо написати ідеальну програму забезпечення. Коли стаються збої в програмі забезпечення, які відповідають за зберігання інформації, і хоча б 5 хвилин не працює якась система, то це один ризик. Це їх втрати.

А коли це якось впливає на життя або на долю всієї країни, якщо ми говоримо про вибори, то одна помилка в програмі забезпечення може не просто один голос змінити, а змінити повністю хід виборів і результат виборів. Це перша найбільша проблема", - резюмував спеціаліст.

За його словами, ще однією проблемою тотальної діджиталізації виборів є те, що, у разі збою, неможливо буде перевірити правильність і дійсність результатів виборів.

"Інша проблема, що зробити такі програми забезпечення математично є варіанти. Якщо зробити, щоб вони були одночасно анонімними і можливо було перевірити кожен голос виходячи на голосуючих.

От наприклад, у нас є бюлетень, ми не знаємо, хто проголосував, але чітко розуміємо, що у людини був єдиний голос.

Стосовно діджиталізації, то це також можливо, але ж вся інформація буде зберігатися в базах даних, в реєстрах. До них буде мати доступ жива людина. Неможливо повністю зробити таку систему, щоб її не обслуговувала жива людина. В цьому випадку ми все одно маємо точку входу людини. Це головна проблема цифрової системи. Крім того, її можуть зламати хакери або ж, зламавши акаунт якогось адміністратора.

Теоретично і технічно таку систему можливо зробити, але чому її не роблять, так це тому, що дуже багато ризиків. Навіть якщо зараз є якась електронна система виборів, то ми знаємо тільки показ результатів, а результати все одно залежать від перевірки, перерахування паперових бюлетенів.

Все одно, якщо щось зламалось, то їх перевірять і буде встановлено вірний результат виборів.

Якщо говорити про злам повністю цифрової системи, то можна взагалі не виявити, що вона зламана і перевірити правильність виведеної системи голосів буде неможливо", - зазначив Якушев.

На думку спеціаліста із кібербезпеки, зараз все йде до того, щоб впровадити таку систему в Україні, проте у таких масштабних операціях краще вдаватися до консерватизму.

"Всі публічні й політичні лідери про це кажуть. Проте, я гадаю, що західні партнери підкажуть, дадуть якусь пораду і скажуть, що краще зачекати. Можливо, будуть зроблені якісь аудити і покажуть, що система не може так працювати, як думають наші політичні лідери.

У багатьох випадках вони намагаються зробити щось дійсно революційне, але в цьому разі краще все робити консервативно", - наголосив він.

Як повідомляв APnews, спеціаліст з кібербезпеки пояснив, чи можна насправді вкрасти дані з "Дії".

Новини партнерів

САП потролила генпрокурора Венедиктову та закликала не тиснути на прокурорів
Кличко назвав дату відкриття ТРЦ у Києві

Найпопулярніше за тиждень