"Слуги народу" хочуть заборонити індивідуальні скарги до омбудсмена на Зеленського, Раду і суддів

"Слуги народу" хочуть заборонити індивідуальні скарги до омбудсмена на Зеленського, Раду і суддів
Читать на русском

Законопроектом визначається перелік державних органів, на діяльність яких не можна в індивідуальному порядку скаржитися омбудсмену.

Група депутатів від "Слуги народу" зареєструвала у Верховній Раді законопроект, який забороняє скаржитися на дії президента, парламенту та суддів до Уповноваженого з прав людини. Зокрема, йдеться про проект закону №5019.

Про це APnews повідомляє з посиланням на сайт ВР.

Так, документом визначається перелік державних органів, на діяльність яких не можна в індивідуальному порядку скаржитися омбудсмену. Серед них:

  • Президент України
  • Верховна Рада України
  • Кабінет міністрів України
  • судді Конституційного Суду України
  • судді інших судів.

Автори законопроекту стверджують, що такі винятки необхідні з огляду на статус зазначених держорганів.

"Виключення діяльності таких органів з-під сфери дії Закону не означає, що Уповноважений не зможе впливати на діяльність цих органів шляхом надання експертизи проектів актів, здійснення публічних заяв та виступів, надання оцінки їх діяльності з точки зору ризиків для дотримання прав людини і основоположних свобод", - наголошують ініціатори.

Автори законопроекту хочуть бачити на посаді Уповноваженого з прав людини такого кандидата:

  • пропонується зменшити вік людини, яка може обіймати відповідну посаду до 35;
  • кандидат на посаду повинен мати високі моральні якості та досвід правозахисної діяльності від 5 років;
  • посаду НЕ може обіймати людина, яка протягом останніх п’яти років працювала або проходила службу в органах прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України або інших правоохоронних органах.

Висувати кандидатів на посаду омбудсмена, згідно з документом, зможе не тільки глава парламенту та народні депутати, але і громадськими об’єднаннями, які здійснюють правозахисну діяльність. Для цього необхідно звернутися до ВР з е-петицією.

Голосування за призначення Уповноваженого буде здійснюватися під час пленарного засідання за допомогою бюлетенів для таємного голосування.

"Передбачена вказаними Законами процедура таємного голосування за призначення на посаду та звільнення Уповноваженого унеможливлювала політичний тиск на народних депутатів за прийняте ними рішення на користь одного з кандидатів, мінімізувала ймовірність обрання Уповноваженого в результаті домовленості політичних сил, що підривало б незалежність обраної особи від політиків та посадових осіб органів державної влади", - наголосили автори.

Варто зазначити, що з 1997 року, з моменту ухвалення Закону, омбудсмена призначали та звільняли з посади виключно таємним голосуванням, однак у 2017 році ситуація змінилася. Так, Законом України "Про Конституційний Суд України" відповідне положення статті 208 Регламенту ВР з 2017 року передбачає відкрите голосування нардепів від конституційного складу ВР.

Варто зазначити, що авторами законопроекту є:

"Слуги народу" хочуть заборонити індивідуальні скарги до омбудсмена на Зеленського, Раду і суддів

Як повідомляв APnews, Кабмін визначив сім ознак трудових відносин. Ми писали, як в Україні захищатимуть працівників.

Новини партнерів

Жорстокий вбивця вагітної українки у Дніпрі сяде у в'язницю на 35 років
ДБР "нишком" звільняє та дискримінує співробітників, кожен керівник ставить "своїх людей" - адвокат

Найпопулярніше за тиждень