Скільки витрачає Україна на обов’язкові екзамени з української мови - відповідь Нацкомісії

Скільки витрачає Україна на обов’язкові екзамени з української мови - відповідь Нацкомісії
Ексклюзив
Читать на русском

Так, наприклад Нацкомісія зі стандартів державної мови платить по 7,50 грн за годину інтернету у кожному з Центрів, а їх наразі аж 113

В Україні запровадили обов’язкові іспити з української мови для державних службовців. Для цього у більшості регіонів відкрили спеціальні центри, а тому APnews вирішив дізнатись - скільки на це було витрачено грошей.

У відповіді на запит нашої редакції у Національній комісії зі стандартів державної мови повідомили, що грошей на відкриття таких центрів не витрачали, адже відкривали їх переважно на базі бібліотек чи університетів. Проте певні витрати все ж є.

Так, у Києві таких Центрів іспитування наразі є 18, хоча ще у липні було лише 7 - і через таку їх малу кількість з реєстрацією на іспити були великі проблеми. Хоча варто зазначити, що ці проблеми не зникли - станом на момент написання матеріалу ми знову спробували знайти вільні місця на іспит серед вже 18 столичних центрів, і їх знов немає.

У Нацкомісії кажуть, що всього по Україні наразі відкрито 113 іспитових центрів у 23 регіонах. І їх кількість "з кожним днем зростає".

Щодо контролю над цими центрами, то Кабмін дозволив Нацкомісії делегувати свої повноваження щодо проведення іспиту чи перевірки результатів іспиту різним уповноваженим установам, на базі яких було створено центри оцінювання. Але уповноваженими визнали лише 77 установ - це переважно університети, викладачі яких мають право проводити та перевіряти результати таких іспитів.

Єдине, на що витрачається Нацкомісія - це компенсує надання послуг з проведення іспиту. Зокрема оплачує роботу уповноважених осіб та інтернет. Так, по 120 грн на годину платять за роботу екзаменатора, 70 грн за годину роботи інструктора, а також по 7,5 гривні за одну годину використання інтернету в Центрах.

Варто відзначити, що такі ціни за інтернет не такі вже й дешеві. Наприклад, якщо Центр працює по 8 годин на день, то на інтернет витрачається по 60 грн. на день і близько 1500 грн. на місяць. Якщо центрів зараз 113, то місяць їхньої роботи обходиться бюджету близько 170 тис. гривень. Але ці підрахунки є приблизними, оскільки реальних витрат нам не надали.

Скільки витрачає Україна на обов’язкові екзамени з української мови - відповідь Нацкомісії
Скільки витрачає Україна на обов’язкові екзамени з української мови - відповідь Нацкомісії
Читайте також:
В Україні для держслужбовців ввели обов'язковий тест з української, але зареєструватися на нього неможливо

Новини партнерів

Правозахисники називають суд над Януковичем в Україні "брудним судилищем"
У Болгарії назвали ймовірну причину ДТП з автобусом: 45 людей загинули не через теракт

Найпопулярніше за тиждень