Сировинні економіки "ляжуть": скільки Україна буде відновлювати економіку після пандемії

Сировинні економіки "ляжуть": скільки Україна буде відновлювати економіку після пандемії
Ексклюзив
Читать на русском

Українська промисловість падала ще задовго до того, як світ почав говорити про коронавірус.

Процес відновлення української економіки буде значно довшим і значно важчим, ніж у країн-сусідів – у поляків чи угорців. Причиною цього є те, що Україна – сировинна держава, а в період, коли «лягає» світова економіка, в першу чергу падають ціни на сировину.

Таку думку в ексклюзивному коментарі APnews висловив економічний експерт Олег Пендзин. Пендзин прогнозує, що Україна буде відновлювати економіку щонайменше два роки.

За його словами, українська промисловість падала ще задовго до того, як світ почав говорити про коронавірус, а саме – 11 місяців.

"В дійсності, є дуже великий сумнів, що Україна вийде у травні з карантину, але тим не менш, якщо передбачити такий сценарій розвитку подій, ми маємо розуміти те, що економіка буде відновлюватися у всіх сферах не одночасно, а дуже поволі. Спочатку будуть допускатися ті виробництва, які будуть заміщувати критичний імпорт, тобто сфера послуг і сфера торгівлі. Вони будуть відновлюватися достатньо довго.

"Якщо ви подивитесь, що саме стало драйвером української економіки минулого року, то побачите, що українська промисловість падала практично 11 місяців поспіль, і до того моменту, коли про коронавірус ще взагалі ніхто нічого не чув", - йдеться у повідомленні.

Пендзин зауважив, що минулого року сільське господарство дало приріст в 1% до державного бюджету. Цього ж року може бути мінус 10% доходу галузі.

"Українське сільське господарство дало приріст всього лише менше одного відсотка. Цей рік, напевно, точно буде мінус 10%, як говорять аграрні експерти", - зазначив він.

"Єдиним драйвером української економіки була роздрібна торгівля і сфера послуг. Скажімо так, вона "перемелювала" тих 12,5 мільярдів доларів, що прийшли від наших заробітчан з-за кордону.

А тепер давайте подивимося цей рік. Те, що не буде тих 12,5 мільярдів доларів із заробітчан – це і так зрозуміло. Те, що розрізна торгівля і сфера послуг будуть відновлюватися дуже повільно в силу того, що вони не будуть мати належної фінансової підтримки – це також зрозуміло", - наголосив економічний експерт.

"Найкращим індикатором ситуації на сировинних ринках є ціна на нафту, яка знову обвалилася десь на рівні 10 – 15%. Саме це говорить про те, що загальний попит на сировину у світі падає, тому що падає світова промисловість", - пояснив експерт.

"Те, що намалював уряд в якості плану виходу з кризи, на мій погляд, є дуже схематичним і не відповідає на основний виклик, а саме – яким чином будуть відновлюватися робочі місця. На мій погляд, програма, яка спрямована на відновлення роботи українського бізнесу, є вкрай не реалістичною й нічого не дасть. Виходити ми будемо значно довше, ніж наші сусіди, і займе це, в кращому випадку, близько двох років", - сказав Олег Пендзин.

Новини партнерів

Економічно нереалістично: експерт пояснив, чому уряд не зможе створити обіцяні півмільйона робочих місць
У Вінницькій області на коронавірус захворіли 23 дитини

Найпопулярніше за тиждень