Шість Філатових, два Труханова. Політологи пояснили, хто і навіщо "клонує" мерів напередодні місцевих виборів

Шість Філатових, два Труханова. Політологи пояснили, хто і навіщо "клонує" мерів напередодні місцевих виборів
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews вирішила з'ясувати, з якою метою напередодні виборів за мерське крісло вирішують змагатися так звані кандидати-клони.

У мери Дніпра балотуються одразу шість Борисів Філатових, а в мери Одеси вирішили піти ще один Труханов, кілька Філімонових і один Зеленський.

Збіг обставин або чітко виважена стратегія? Відповідь очевидна, проте редакція APnews вирішила з'ясувати, з якою метою напередодні виборів за мерське крісло вирішують змагатися так звані кандидати-клони, і чи дієва ця технологія насправді.

Як пояснив нам політолог Олексій Якубін, "клонів" вводять опоненти і балотуються вони, здебільшого, для того, щоб:

1. Розсіяти увагу виборця
2. Не дозволити кандидату-"оригіналу" перемогти у першому турі

"Тут ключове питання не в тому, щоб люди повністю переплутали кандидата. Ключова мета таких кандидатів, щоб вони хоч трохи відтягнули кількість голосів. Тобто, тут не є розрахунок, що люди виключно замість одного кандидата повністю проголосують за іншого. Тут мова йде про відсотки, навіть невеликі.

Якщо говорити про вибори в таких великих містах як Дніпро і Одеса, то це може вплинути суттєво, адже в цих містах може вирішуватися питання, бути другому туру чи не бути.

Наприклад, у Філатова, очевидно, що є електоральне ядро і він, звісно, хотів би перемогти ще у першому турі, щоб другого вже не було. Те ж саме стосується і Труханова.

Коли використовується ця тактика з "клоном", це спроби не просто обдурити або заплутати виборця, а погратися в цифри та відсотки.

Може кількість розсіяних голосів і не буде критично велика, але вона може зіграти важливу роль, коли той самий Філатов у першому турі отримає не 50%, а 48% і другому туру тоді вже бути", - зазначив Якубін.

За його словами, така технологія "грає" в контексті "розмазування" рейтингу кандидата".

"Клонування" кандидатів досить розповсюджена тактика не лише під час місцевих виборів, а і президентських. Наразі в Україні жодним чином не врегульовується це питання, адже подекуди практично неможливо довести відсутність "збігу обставин", наголошує політолог.

"Якщо кандидат 2 чи 3 у рейтингу, то це (ред. – стратегія "клонування") може ще більше його понизити.

Це все, як правило, робиться опонентами і навіть якщо відсоток втрачених голосів буде невеликий, то це все одно може мати критичне значення.

Зрештою, і на президентських виборах була схожа ситуація із Тимошенко Юрієм Володимировичем. Також був розрахунок на певні відсотки.

У другому турі вже буде складніше, тому що там буде грати фактор антирейтингів.

У нас дуже багато говорилося про те, що на цих виборах нарешті технологію клонування викорінять, будуть запобіжники, але ми все одно спостерігаємо, що це ніяк не регулюється.

З цією технологією дуже важко боротися. Люди просто мають бути уважнішими і дивитися на те хто є суб'єкт висування", - констатував Олексій Якубін.

Водночас, політолог Андрій Золотарьов переконаний, що значних втрат "загальна картина" результатів виборів не зазнає.

"Ця технологія, якщо і зможе "відкусити" (ред. – голосів). То в межах статистичної похибки. Наприклад, на виборах до Верховної Ради, коли була мажоритарка, ця технологія може і працювала, то зараз ефективність цієї технології буде дуже низькою. Фактично, це більше для хайпу, для нервування штабів. Якщо так говорити, то це, скоріше, просто намагання зробити довкола цього галас.

Технологічно зробити, щоб виборець не помилився, досить нескладно, адже друкується номер, підкреслюється, який, наприклад, Філатов, "правильний".

Це все вже давно відпрацьовано і ніякої шкоди Труханову або Філатову з цього не буде.

Це також може бути відпрацьовано і в іншому, зворотному напрямку, щоб показати "дивіться, якими брудними методами проти нас працюють", - пояснив він.

Читайте також:

Новини партнерів

На Донбасі бойовики обстріляли позиції військових біля Авдіївки
ООН закликала звільнити білоруську опозиціонерку Колеснікову

Найпопулярніше за тиждень