Що таке "квір" і чому деякі люди так себе називають

Що таке "квір" і чому деякі люди так себе називають
Читать на русском

Що означає "квір", хто такі квір-люди і чим вони відрізняються від представників ЛГБТ - у матеріалі APnews.

Хто такий "квір"? Цим питанням поряд з останніми заявами зірок українського шоу-бізу почали задаватися багато громадян. Квір - це частина ЛГБТ? І взагалі чим квір відрізняється від інших людей і кого вони люблять?

Редакція APnews розбиралася, хто такі квір-люди і чому вони себе так називають.

Що значить "квір"?

Слово "квір" ( "queer") в буквальному розумінні означає "дивний". Спочатку цей термін придумали як гомофобну образу. Але вже у 80-х роках представники руху його переосмислили і почали використовувати по відношенню до себе. Активісти того часу зробили такий крок для того, щоб заявити про свою свободу від гетеронормативних понять. А згодом з'явилася навіть ціла наукова теорія про нові гендерні ідентичності, де термін "квір" використовували для позначення всіх людей, які виходять за рамки гетеросексуальної (в народі "традиційної") орієнтації.

Якщо зовсім спростити, то "квір" - це збірне поняття для безлічі різноманітних ідентичностей, які вийшли за рамки. Ще простіше - це люди, чия стать і/або сексуальна орієнтація відрізняється від "загальноприйнятих" в суспільстві.

Так хто такий квір?

Саме поняття "квір" передбачає негетеросексуальну орієнтацію або ж вихід за рамки розподілу "жінка/чоловік". Багато хто відносить до лав квір всіх представників ЛГТБ-спільноти: лесбіянок, геїв, бісексуалів, транс-персон, інтерсекс-людей, асексуалів, небінарних персон та інших. Це не дивно, тому що представники секс-меншин і самі ідентифікують себе як квір-люди.

Простими словами, якщо ви не відчуваєте себе на 100% чоловіком, або жінкою, або ж ваша сексуальна орієнтація не вписується у чітко визначені рамки - ви можете називати себе квір-людиною.

"Квір" і ЛГБТ: яка різниця?

ЛГБТ використовують як абревіатуру для певних соціальних груп (Лесбіянки, Геї, Бісексуали, Трансгендери), а ось поняття "квір" - набагато ширше і до того ж має політичний і соціальний підтекст.

Спочатку квір-рух виник як протест проти гендерних і сексуальних обмежень. Люди намагалися донести суспільству що тільки чоловіком/жінкою і правильною/неправильною сексуальною орієнтацією світогляд обмежуватися не повинен.

Так, в квір-співтоваристві з'явилося безліч інших назв для людей з різними життєвими уподобаннями. Наприклад, якщо людину не тягне до сексу - він "асексуал", якщо не відчуваєте ніяких романтичних почуттів - ви "аромантик", а якщо не можете визначитися зі статтю - ви "небінарная особистість".

Квір - це більше про самоідентифікацію людини і його свободу вибору. Якщо одним комфортно називати себе геями, лесбіянками, бісексуалами, то інші люди в ці рамки вписувати себе не хочуть і визначають себе як "квір".

За великим рахунком, термін "квір" включає в себе все "нетрадиційне", яке так лякає деяких людей. А все тому, що вони звикли вішати на всіх ярлики і не прагнуть розібратися у суті поняття.

Читайте також:

Новини партнерів

Російські військові увійшли на територію Білорусі
Ліверпуль виключили зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Найпопулярніше за тиждень