Щеплення поза чергою. Як в Україні вакцинуватися від коронавіруса людям не з групи ризику

Щеплення поза чергою. Як в Україні вакцинуватися від коронавіруса людям не з групи ризику
Ексклюзив
Читать на русском

Ми поспілкувались з дівчиною, якій відмовили у вакцинації, а також з киянкою, яка якраз сьогодні отримала вакцину "поза чергою"

На сьогоднішній день в Україні триває другий етап вакцинації від коронавіруса. При цьому ще більшість людей з "першої групи" не отримали другу дозу.

І тим не менше, є ті, хто потрапляє на вакцину "позачергово": українці від 18 до 59 років, які, згідно з планом вакцинації, повинні отримати свою заповітну першу дозу тільки на 5 етапі.

Редакція APnews вирішила з'ясувати, як зараз вакцинуватися від коронавіруса в Україні, якщо ти не з групи ризику. Також ми поспілкувалися з тими, хто вже отримав щеплення "позачергово" і дізналися з перших вуст, як проходить процес.

Україна на другому етапі - що це означає?

Станом на 5 квітня вакцину в Україні отримали вже 759 432 людини, з них 303 - другий дозою.

Ще перед першими поставками вакцини МОЗ створило в Україні так звану "Дорожню карту вакцинації", яка визначає етапи процесу. Всього їх 5, зараз ми знаходимося на другому.

На першому етапі в Україні вакцинували медиків і військових. На тому ж етапі свої щеплення отримали Зеленський, Степанов, Ляшко та інші чиновники.

Зараз же щеплення отримують маломобільні люди, літні громадяни в будинках для людей похилого віку та їх персонал, а також співробітники ДСЧС, поліцейські й митники. І тільки на 5 етапі прийде черга людей від 18 до 59 років, а отже більшої частини населення.

Однак є шанс отримати вакцину вже зараз, причому для цього не обов'язково бути в групі ризику.

Як отримати вакцину?

Фактично, на сьогоднішній день є два способи: зареєструватися в черзі через додаток "Дія" (або через гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я) і попросити свого сімейного лікаря внести в чергу на отримання щеплення. Причому другий спосіб працює набагато результативніше першого.

Був ще третій спосіб: регіональні Департаменти охорони здоров'я приймали анкети від публічних і громадських діячів, які "для популяризації" вакцинації в суспільстві могли претендувати на щеплення залишками доз вакцин. Приймали на щеплення за такою анкетою далеко не всіх, а з 16 квітня і зовсім припинили вакцинацію "для популяризації".

Ми поспілкувалися з 30-річною Аліною з Києва, яка хотіла вакцинуватися вищезазначеним способом. Вона - блогер-початківець, анкету на сайті столичної мерії заповнила ще в березні. А ось відповідь їй прийшла тільки сьогодні - 5 травня, в якій без пояснення причин їй заявили, що дані, які вона внесла при заповненні форми, знищені.

"В анкеті я вказала повне ім'я та контактні дані. Також було питання, в чому полягає моя діяльність як публічного або громадського діяча. Сьогодні прийшла, як я розумію, відмова. Але я, якщо чесно, вже і забула, що записалася", - розповіла нам дівчина.

Щеплення поза чергою. Як в Україні вакцинуватися від коронавіруса людям не з групи ризику

А є ті, у кого вийшло?

Є, і їх, до речі, не так вже й мало. Так ось, наприклад, нам вдалося поспілкуватися з ще однією дівчиною - 31-річною Любою з Києва, яка сьогодні отримала першу дозу.

Вона розповіла, що записалася на щеплення в кінці березня у свого сімейного лікаря і її внесли в список очікування.

"Приблизно через місяць (в кінці квітня) мені передзвонили і запропонували на вибір три дати (з 4 по 8 травня). Я записалася, прийшла. Мене вкололи вакциною AstraZeneca/Covishield. Вибирати, якою вакциною колоти будуть, не можна. Мене вакцинували залишками" - поділилася дівчина.

За її словами, зараз багато-хто з тих чи інших причин не потрапляють на вакцинацію або відмовляються, тому замість них колють бажаючих.

"При мені лікарю зателефонувала жінка і сказала, що у неї болять суглоби і вона не приїде на вакцинацію. І вони шукали в списку їй на заміну когось", - розповіла Любов.

Як вакцинують "позачергово"?

За словами дівчини, перед щепленням вона заповнила "інформаційну згоду", в якій вказала особисті дані і відповіла на кілька запитань про самопочуття і свій організм: про хронічні хвороби, алергії й інші щеплення.

Щеплення поза чергою. Як в Україні вакцинуватися від коронавіруса людям не з групи ризику
Щеплення поза чергою. Як в Україні вакцинуватися від коронавіруса людям не з групи ризику

Відразу після вакцинації її попросили посидіти 20 хвилин в окремому кабінеті за ширмою. Ніяких документів про те, що вона отримала вакцину не дали, але внесли всі дані в базу.

"Дали пам'ятку зі вказівками, що робити при можливих побічних реакціях. Сказали не терти місце уколу, не мочити гарячою водою (можна теплий душ), не вживати алкоголь 3 дні, не займатися спортом 3 дні. Тримати зв'язок з сімейним лікарем, якщо що - відразу дзвонити їй або за вказаними номерами", - розповіла вона.

Щеплення поза чергою. Як в Україні вакцинуватися від коронавіруса людям не з групи ризику

Додала, що другу дозу вона повинна отримати через три місяці, на щеплення її обіцяли покликати.

"Відчуваю себе чудово, нічого не болить, навіть місце уколу. Вирішила вакцинуватися, тому що не хочу захворіти, щоб був імунітет", - поділилася Любов.

Як бачимо, отримати щеплення "позачергово" реально, але залежить скоріше від МОЗ або вашого сімейного лікаря, які схвалять саме вашу кандидатуру.

До слова, якраз сьогодні президент Зеленський висловив невдоволення темпами вакцинації в Україні заявивши, що їх слід прискорювати. Більш того, він хоче, щоб до Дня незалежності більшість українців, які нуждаються в щепленні від COVID, отримали свою заповітну вакцину. І все б нічого, але залишилося 111 днів.

Читайте також:

Новини партнерів

В Іспанії затримали підозрюваного у вбивстві двох силовиків під час Майдану
В Україні ще трьом областям дозволили покинути "червону" COVID-зону

Найпопулярніше за тиждень