Шанс чи нищівний удар. Що буде з бензином на АЗС після відмови Білорусі постачати Україні А-95

Шанс чи нищівний удар. Що буде з бензином на АЗС після відмови Білорусі постачати Україні А-95
Ексклюзив
Читать на русском

Україна може або повернути ситуацію на свою користь, або зазнати кризи.

Найбільший імпортер бензину А-95 припиняє поставки в Україну. Якщо трейдери не знайдуть, де взяти 50 тисяч тон, то спочатку ціни на АЗС "злетять" вгору, а згодом бензин просто може зникнути. Йдеться про Білорусь, яка, ймовірно, таким чином надає удар у відповідь на припинення авіасполучення, яке ввела Україна на тлі інциденту з Ryanair.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич у коментарі журналісту APnews пояснив, наскільки "боляче" вдарить по енергетичному ринку України раптове рішення "сусідів" і якої кількість автомобілістів це торкнеться.

Марунич назвав дві версії розвитку подій на ринку палива. Перша полягає в тому, що криза неминуча, якщо трейдери не зможуть знайти заміну бензину, який поставляло ЗАТ "Білоруська нафтова компанія".

"Статистика минулого року показує, що українські НПЗ на внутрішній ринок поставили приблизно 49% - тобто половину, чого не спостерігається, наприклад, в зрідженому газі і дизпаливі. У останніх залежність від імпорту істотно вища.

Я так розумію, білоруси приймали рішення виходячи з того, що це завдасть нищівного удару українському ринку. Ситуація складна, тому що Білорусь покривала від 30% до 50% всіх поставок, тому що Росія і інші країни в меншій мірі поставляли бензин в Україну.

Тому у трейдерів є ще час, запаси є, адже ми очікували кризу на дизельному ринку через те, що "Роснефть" призупинила поставки з квітня.

Ціни, швидше за все, відреагують - будуть рости. Зараз ще і діє обмеження Кабміну - роздрібна надбавка обмежена по бензину (7 грн) і за дизпаливо (5 грн). Тобто, якщо трейдер встигне завезти паливо, то ціни або не піднімуться, або піднімуться несуттєво. Якщо ж не встигнуть - ситуація буде гірше", - пояснив експерт з питань енергетики.

При цьому, є й інший шлях розвитку подій. Україна може повернути ситуацію на свою користь, якщо "Укртатнафта" не буде зволікати із переробкою нафти і почне нарощувати власне виробництво. У такому випадку Україні вдасться мінімізувати ризики на ринку пального, зберегти об'єми бензину і сталі ціни на нього.

"Як не дивно, це шанс для українського переробника "Укртатнафти", який вже наростив виробництво в березні, коли були передкризові явища на ринку нафтопродуктів. Якщо "Укртатнафта" отримає додаткові ресурси нафти (а це теж не так просто), то ми можемо наростити свою частку на ринку, "відвоювати" цю частку у імпорту. І це добре для українського ринку і споживача в цілому. Все-таки завод стоїть в Кременчуці, а це робочі місця, сплачуються податки, створюється додана вартість.

Якщо трейдери довезуть і покриють обсяги бензину, то ймовірно кризи вдасться уникнути, але гарантувати цього не можна зараз", - констатував Марунич.

За словами експерта, в Україні 20% автомобілістів можуть відчути на собі "удар" після відмови Білорусі постачати в Україну бензин А-95. Події можуть розгорнутися так, що на АЗС просто не залишиться палива, пояснив він.

"У загальному обсяг споживання дизельного палива складає на рівні 60%, ще 20% - скрапленого газу та ще приблизно 20% - бензину. Але це саме автолюбителі, тобто приватний автотранспорт - не автобуси, не вантажний транспорт, не бізнесу.

Якщо Україні не вдасться наростити свою переробку, то загроза дефіциту очевидно. Все сталося дуже швидко ... якщо білоруси не відновлять поставки, то на заправках просто не буде палива. Це призведе до зростання цін", - наголосив Дмитро Марунич.

Читайте також:
Білорусь тимчасово зупинила поставки в Україну бензину А-95

Новини партнерів

Вперше за 56 років. Інженер розповів, як пройде та скільки триватиме ремонт мосту Метро у Києві за 60 млн євро
У США 9-річній дівчинці прострелили голову, коли вона стрибала на батуті

Найпопулярніше за тиждень