СБУ оголосила підозру керівнику ПВК "Вагнер", який командував бойовими діями проти ЗСУ на Донбасі

СБУ оголосила підозру керівнику ПВК "Вагнер", який командував бойовими діями проти ЗСУ на Донбасі
Читать на русском

Встановлено, що у період з липня 2014 року по березень 2015 року він знаходився на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Служба безпеки України оголосила підозру керівнику російської приватної військової компанії "Вагнер", який командував бойовими діями проти сил АТО під Дебальцевим.

Про це повідомляє APnews з посиланням на пресслужбу СБУ. Зазначається, що, за інформацією слідства, командир "вагнерівців" причетний до посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, а також ведення агресивної війни.

"Встановлено, що в період з липня 2014 по березень 2015 року він перебував на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей. Причому зловмисник діяв за попередньою змовою з чиновниками Збройних сил РФ та під їх контролем", - йдеться у повідомленні СБУ.

Зокрема, підозрюваний громадянин Росії координував свої дії з колишнім командувачем 2 армійського корпусу РФ.

Крім того, служба безпеки має задокументовані факти, що вказують, що збройне формування "Вагнер" інтенсивно обстрілювали українські позиції на Дебальцевському напрямку. При цьому "вагнерівці" зазнали значних втрат у цих боях через відсіч підрозділами ЗСУ.

На підставі отриманих доказів протиправної діяльності, зловмисник підозрюється у скоєнні злочинів за:

- ч. 3 ст. 110 (Зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України),

- ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Наразі триває досудове розслідування. Вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у міжнародний розшук для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини проти державної безпеки України.

Раніше APnews повідомляв, ексглава Головного управління розвідкою Міноборони України Василь Бурба заявив, що спецоперація з затримання "вагнерівців" провалилася, тому що влада має "крота".

Новини партнерів

У Польщі помер український танцюрист, який знімався у "Танцях з зірками" та популярних серіалах: раптово стало погано
Коментувати зовнішню політику України зможуть різні люди - Куліба про новий указ Зеленського

Найпопулярніше за тиждень