Розшифровка індикаторів на панелі приладів

Розшифровка індикаторів на панелі приладів
Читать на русском

Сучасні автомобілі мають велику кількість електронних пристроїв. Для того щоб мати можливість своєчасно контролювати та діагностувати їх, кожен пристрій підключається до панелі приладів, де є сигнальні індикатори.

Кожен значок має унікальне значення, щоб не виникало плутанини під час водіння. На панелі приладів кожного автомобіля є різні позначення піктограм через відмінності в конструкції бортових систем.

Складність полягає в тому, що на сучасному автомобілі може бути багато значків. Ви не зіткнетеся з проблемою постійних помилок або миготіння "небезпечних" червоних індикаторів, якщо у вас послуга прокат авто Львів від компанії BLS, яка надає авто в ідеальному технічному стані.

Що це за значки та що вони означають?

Деякі водії завжди соромляться запитати, що означає символи світлових табло на їхньому автомобілі. Насамперед, необхідно знати, на які групи діляться знаки і символи.

  • Інформативний – інформує водія про активацію зовнішнього обладнання. Зазвичай пофарбовані у зелений чи синій колір.
  • Попередження – вказує на наявність несправності чи пошкодження у системі, яку необхідно перевірити. Основні кольори – помаранчевий або жовтий.
  • Надзвичайна ситуація. Якщо загоряється червоний індикатор, значить, у пристрої виникла серйозна помилка і потрібний негайний ремонт.

Ці групи далі поділяються на підкатегорії для позначення частини бортової мережі. Піктограми вказані у вигляді картинок та відповідають деталям. Існують також буквені індекси – однакові для всіх автомобілів – які відповідають за той чи інший ланцюг.

Увага! У 90% сучасних автомобілів всі сигнальні лампи на панелі приладів загоряються при включенні запалювання і гаснуть приблизно через 10 секунд. Звертайте увагу лише на ті вогні, що постійно горять.

значки на панелі приладів і що вони означають

Червоний індикатор

Червоне світло на панелі приладів завжди є сигналом тривоги. Якщо ви його побачите, припиніть рух і негайно вживіть заходів, інакше можливі серйозні пошкодження або аварія.

Всі червоні значки можна умовно поділити на дві категорії.

Критична несправність, яка має бути усунена до подальшого руху автомобіля.

Важлива інформація для водія, що вимагає термінового втручання, але не веде до ремонту.

Знаки першої групи зазвичай повторюють додатковий червоний трикутний символ із знаком оклику всередині на самому видному місці перед очима водія. Це саме собою не вказує на індивідуальну несправність, а є загальним попередженням про небезпеку.

До другої групи відноситься червона піктограма на панелі приладів автомобіля, що позначає серйозну проблему, яку необхідно усунути, перш ніж продовжувати рух.

Інші червоні символи на панелі приладів загоряються, якщо автомобіль оснащений відповідною системою або датчиком. Це небезпека скорочення відстані до дороги, відмова пневмопідвіски, блокування рульової колонки, необхідність використання електронного ключа та деякі інші.

Жовтий індикатор

Жовтий або помаранчевий (рідше білий) колір попереджувальних значків на панелі приладів автомобіля. Ці сигнали не вимагають від водія негайного припинення руху та усунення причин, а скоріше вказують на наявність проблеми.

Ця ознака також стосується кнопок або клавіш, вказуючи на те, що вони знаходяться в робочому стані. Через велику різноманітність пристроїв з індикаторами існує і більша кількість жовтих символів.

Відмінною особливістю є контури двигуна. Іноді на нього наноситься літерне позначення CHECK або CHECK ENGINE. Це сигнал несправності від електронної системи керування двигуном (бортовий комп'ютер). Він попереджає про наявність несправності та про те, що двигун працює в неоптимальному режимі (менша потужність, підвищена витрата палива). Потрібна сервісна діагностика.

Зелені та сині індикатори

Значки на приладовій панелі вашого автомобіля загоряються зеленим або синім кольором, що свідчить про справну роботу системи. Побачивши їх, ви можете сміливо сідати за кермо.

Інші символи попередження залежать від комплектації автомобіля.

Індикатори серйозних несправностей

Значки на панелі автомобіля, що позначають найнебезпечніші несправності, завжди фарбуються в червоний колір. Побачивши, що вони спалахнули, слід негайно зупинити автомобіль і заглушити двигун, оскільки продовжувати експлуатацію автомобіля не рекомендується.

Якщо ви проігноруєте ці сигнали і продовжите рух, то незабаром потрапите в серйозну аварію або вашому автомобілю знадобиться дорогий ремонт.

Індикатор для повнопривідних автомобілів

  • напис 4 x 2- Цей індикатор вказує на те, що на автомобілі з системою повного приводу включено одиночний привід.
  • 4×4 - Цей індикатор вказує на те, що в автомобілі із системою повного приводу задній привід активований і готовий за необхідності автоматично переключитися в режим 4х4.
  • 4×4 LOW, 4×4 HIGH, 4LO, 4HI – Індикатор високої/низкої передачі. На автомобілях із системою повного приводу, повідомлення про включення високої чи низької передачі.
  • AWD Lock, Lock - Блокування диференціала включено.
  • Контрольна лампа блокування міжосьового диференціалу - включено блокування диференціалу заднього моста.
  • Ось і гайковий ключ - Проблеми із системою повного приводу.
  • 4WD, AWD - вказує на несправність у системі повного приводу.
  • SH-AWD, R.DIFF TEMP - вказує на перегрів диференціала або проблему в системі повного приводу.
  • 4WAS – помилка на шасі 4WAS (4 Wheel Active Steering) з електронним керуванням. Система автоматично перемикає кермо на задні колеса.
  • RAS – помилка заднього активного кермового управління.

Індикатор для дизельних автомобілів

Індикатор для дизельних автомобілів

  • Червона колба – Індикатор несправності паливного фільтра для автомобілів із дизельними двигунами внутрішнього згоряння.
  • Лампочка зі спіраллю - підігрів свічок розжарення - ця лампочка спалахує при повороті ключа в замку запалювання. Рекомендується почекати, поки індикатор згасне, перш ніж запускати двигун.
  • Індикатор фільтра сажі - необхідно замінити фільтр сажі дизельного двигуна. Він встановлюється лише на дизельні автомобілі та призначений для зменшення кількості сажі у вихлопних газах.
  • Низький рівень реагенту очищення вихлопних газів - додайте AdBlue. Його бак може бути під капотом, поруч із заливною горловиною паливного бака, в багажнику, в колодязі запасного колеса. Кришка заливної горловини бака AdBlue синього кольору. У деяких країнах ця хімічна речовина відома як AUS 32 або DEF (рідина для дизельних двигунів вихлопних газів).
  • Значок викидів - виявлено граничні значення викидів відпрацьованих газів. Ця помилка вказує на проблему з фільтром сажі (DPF).
  • Індикатор наявності води у вихлопі – датчики визначають наявність води у паливі. Високий рівень води в паливі може призвести до пошкодження форсунок або двигуна. Ці помилки можуть також свідчити про необхідність обслуговування системи подачі палива.
  • Напис EDC – проблеми з електронною системою впорскування в автомобілях, оснащених дизельним двигуном EDC (Electronic Diesel Control). Ряд датчиків автомобіля отримують сигнал від системи, і ця помилка може спалахнути, якщо є проблема з будь-яким із них.
  • Помилка у вигляді ЕКГ - вода у паливі - вода у дизельному паливі, відмова датчика або відмова електронної системи управління двигуном.
  • Напис T-BELT - індикатор заміни ременя ГРМ - Помилка T-BELT означає, що зубчастий ремінь (ремінь ГРМ) потребує заміни. Зазвичай він спалахує через кожні 100 000 км. Цю помилку можна скинути за допомогою діагностичного обладнання.

Значки на панелі приладів гібридного автомобіля

За останні кілька років в автомобільному світі з'явилося безліч гібридних та електричних автомобілів із новими специфічними значками та символами на панелі приладів. Найчастіше ці спеціальні символи в гібридних автомобілях свідчить про наступне, тобто. як працює гібридна система та у якому режимі вона функціонує Попередження. Миготливий значок на панелі приладів гібридного автомобіля зазвичай вказує на те, що існує якась проблема з самим автомобілем. У цьому випадку вам обов'язково слід звернутися до майстерні вашого дилера.

  • Символ батареї або значок батареї зі словом Main – основна батарея вийшла з ладу – повідомте про несправність основної батареї або високовольтного ланцюга гібридного автомобіля.
  • Значок автомобіля зі знаком оклику - Помилка електроприводу - Електричні проблеми - аналогічні Check Engine для гібридних автомобілів.
  • Значок акумулятора з блискавкою - високовольтна батарея автомобіля розряджені.
  • Значок гібридної зарядки іконки електрозаправки та електричної вилки - високовольтна батарея розряджена і потребує підзарядки.
  • Круглий значок черепахи - втрати потужності - батарея розряджена до низького рівня.
  • Лампочка з вилкою живлення – акумулятор заряджається (підключений до мережі).
  • EV або значок режиму EV - гібридні автомобілі рухаються електрикою (запуск режиму EV).
  • Значки транспортних засобів із значками сигналів - ріжок індикаторної лампи - система звукового оповіщення пішоходів не попереджає пішоходів про автомобілі, що наближаються. Завдяки безшумній роботі силової установки ці системи встановлюються на гібридні та електричні автомобілі, що означає, що пішоходи та інші учасники дорожнього руху можуть не почути автомобіль, що наближається.
  • Значки транспортних засобів зі значками сигналів - Напис Fault - несправність у силовому ланцюзі електромобіля може супроводжуватися зниженням вихідної потужності силової установки. Червоне світло вказує на серйозну помилку і не рекомендується керувати автомобілем з таким індикатором.

Новини партнерів

Зв'язки Овнів, шанси Раків та успіх Дів: докладний гороскоп на 22 липня
На Заході вважають, що Росія у 2023 році спробує захопити Одесу – ЗМІ

Найпопулярніше за тиждень