Росія може провести "повзучу анексію" Азовського моря, - Кулеба

Росія може провести "повзучу анексію" Азовського моря, - Кулеба
Читать на русском

Сьогодні Володимир Зеленський та Дмитро Кулеба зустрінуться з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, з яким обговорять членство України в НАТО

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зізнався, що стурбований "повзучою анексією" Азовського моря, але впевнений, що Україна вже скоро отримає членство НАТО.

Він також заявив в інтерв'ю CNN, що роки адміністрації Трампа були досить важким часом для України, яка намагалася підтримувати хороші відносини як з республіканцями, так і з демократами.

Повний переклад інтерв'ю від APnews.

Під час інтерв'ю з Дмитром Кулебою були підняті актуальні питання Азовського моря, напруженість на Донбасі, членство НАТО, а також відносини між США та Україною сьогодні та за часів правління Дональда Трампа.

Повзуча анексія Азовського моря

Дмитро Кулеба висловив стурбованість недавньою заявою Росії про те, що повинні бути спільні води між Україною і Росією в Азовському морі, назвавши це "повзучою анексією".

"Україна надзвичайно стурбована. Я думаю, що кожна країна була б на взводі, побачивши, як сотні та тисячі солдатів і важка військова техніка пересувається уздовж її кордону".

Минулого місяця Кремль прийняв рішення закрити до жовтня Азовське море для неросійських судів, що є порушенням міжнародного права і суперечить угоді 2003 року між Україною та Росією про поділ вод.

"Азовське море .. легка мішень для Росії. Після незаконної анексії Криму і захоплення контролю над Керченською протокою Росія може провести цю повзучу анексію Азовського моря. Кремль постійно посилює свої військові сили, присутність яких порушує торговельні шляхи".

Ескалація російських військ на Донбасі за останній місяць знову загострило напруженість між країнами. Росія неодноразово повторювала, що всі їхні дії - військові навчання, проте Кулеба впевнений, що "ігри м'язами" - реальна загроза для України:

"Коли у 2014 році в Криму з'явилися сепаратисти, Росія всіляко відкидала причастя, але все ж півострів був незаконно окупований російськими збройними силами. Принаймні сьогодні вони визнають, що це вони та їх "тренування". Але навіть якщо це дійсно просто навчання, то Росія займається оточенням України та наступальними операціями проти нас".

НАТО.

Питання членства НАТО - головне питання на майбутній зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена і президента України Зеленського, до якої також приєднається і Дмитро Кулеба.

За його словами, український уряд має намір купити системи протиповітряної оборони та протиснайперські технології в США:

"Я хочу прояснити, мова йде не тільки про отримання американських технологій, але і про покупку. Ми хочемо, щоб це партнерство працювало в обох напрямках. Воно повинно бути взаємовигідним".

Кулеба хоче, щоб Україна розглядалася США "як східний кордон демократії" в Центральній Європі та регіоні Чорного моря з інтеграцією на Захід, включаючи НАТО. Він упевнений, Україні треба почекати зовсім небагато до вступу в альянс.

"Шлях до членства в НАТО вже абсолютно на столі ... Це не відбувається за один день. У нас є багато часу, щоб врегулювати конфлікт. Але ми повинні мати чітку, покрокову дорожню карту нашого приєднання до НАТО. І тут Сполучені Штати можуть нам допомогти".

Зустріч Байдена і Путіна

Прокоментував Дмитро Кулеба і майбутню зустріч президентів США і Росії, назвавши її "прекрасним прикладом дипломатії". На його думку, ця пропозиція виграла час для України, оскільки Путін не порушить правила до самої зустрічі.

"Я розумію тих, хто дійсно стурбований через відсутність чіткої інформації про саміт двох президентів, через теорії змови, через страх перед зрадою. Але я бачу це з іншої точки зору - з професійної дипломатичної точки зору. І це не суперечить інтересам України на цей час", - підсумував він.

Джуліані "грав в політику" в Україні.

Коментарі в сторону Дональда Трампа пішли за скандалом 2019 року, пов'язаних з колишнім президентом і його повіреним Руді Джуліані. Їх звинуватили в тиску на Володимира Зеленського з метою проведення розслідування у відношенні свого політичного суперника Байдена і його сина Хантера напередодні виборів 2020 року.

Розслідування ФБР проти Джуліані по "справі про Україну" і обшуки в його квартирі та офісі викликали широкий резонанс в США. Дмитро Кулеба заявив, що Україна буде "відкрита для надання допомоги по будь-якому запиту ФБР, оскільки українцям "нічого приховувати”. Міністр додав, що не знає, чи діяв повірений Трампа незаконно, але безумовно впевнений, що "Джуліані виразно грав в політику і поставив під загрозу Україні та її відносини з Вашингтоном":

"Ми зробили все можливе, щоб уникнути пастки та зберегти двопартійну підтримку з боку США".

Міністр запевнив, що український уряд продовжить інвестувати в відносини як з демократами, так і з республіканцями в США, щоб гарантувати, що відносини між двома країнами перебувають на більш "міцній основі".

Раніше APnews також повідомляв, державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва. Його літак приземлився в Борисполі вночі, зараз же в столиці повністю перекрита Михайлівська площа.

Новини партнерів

В озері під Одесою перекинувся човен з прикордонниками: одного не можуть знайти
"Вчить клітини: в МОЗ докладно розповіли про склад COVID-вакцини Pfizer

Найпопулярніше за тиждень