Росія 40 років "вирощувала" Трампа своїм шпигуном - екс-агент КДБ

Росія 40 років "вирощувала" Трампа своїм шпигуном - екс-агент КДБ
Читать на русском

КДБ характеризували Трампа як людину, яка мала інтелектуальну та психологічну вразливість, та "був ласий на компліменти"

Британське видання The Guardian випустило інтерв'ю з нібито колишнім шпигуном КДБ Юрієм Швецем. Ця людина була основним джерелом інформації для розслідування американського журналіста Крейга Унгера, яке називається "Компромат". Він був майором КДБ, а також працював в 1980-х роках кореспондентом російського інформаційного агентства ТАСС у Вашингтоні.

Повний переклад матеріалу The Guardian від APnews.

Після розвалу Радянського Союзу отримав американське громадянство та переїхав на постійне проживання до США в 1993, де донині працює слідчим з корпоративної безпеки.

Колишній співробітник КДБ стверджує, що Трампа найняли ще на початку своєї кар'єри для співпраці з урядом Росії. Вперше на колишнього президента США звернули увагу, коли він одружився з Іваною Зельнічковою, чеською моделлю у 1977 році. Повідомляється, що магнат став частиною шпигунської операції під патронатом спецслужб Чехословаччини та КДБ.

"Я можу порівняти Трампа з Кембридзькою п'ятіркою - британськими шпигунами, які тісно співпрацювали з Москвою під час Другої світової війни".

Через 3 роки Трамп відкриє свій перший великий об'єкт Grand Hyatt New York і почне співпрацювати з Семеном Кисліним, співвласником Joy-Lud і радянським мігрантом. За словами Швеця, Joy-Lud також контролювався КДБ, а Кислін був агентом-корегувальником, який вербував молодих та перспективних бізнесменів для співпраці з російською владою, але свій зв'язок з КДБ він категорично заперечує.

При вербуванні комітет державної безпеки СРСР втиралися в довіру до молодих іноземців, які могли зіграти важливу роль в міжнародній політиці та просунути їх інтереси. Таким виявився й Дональд Трамп під час першого візиту з дружиною до Москви та Санкт-Петербургу в 1987 році:

"КДБ ретельно збирали всю можливу інформацію та знали про тебе більше, ніж ти сам. Трампа характеризували як людину, яка мала інтелектуальну та психологічну вразливість, та який був ласий на компліменти. КДБ грали в гру. Вони згодовували йому обіцянки про світле політичне майбутнє, вселяючи, що одного разу йому судилося стати президентом США, який змінить світ. Вербівка колишнього президента США Дональда Трампа вважалася величезним успіхом в міжнародному шпигунстві", - поділився Юрій Швець.

Незабаром Трамп дійсно почав просуватися політичними щаблями та шукати шляхи висування кандидатури республіканців на пост президента США. Він активно виступав проти НАТО, звинувачуючи Японію в експлуатації ресурсів Америки, та звернувся до жителів США з питанням "Чому наша країна повинна платити за захист країн, які в змозі захистити самі себе?".

"Ця інтервенція викликала неймовірну радість в Росії, а через кілька днів я отримав лист, в якому Трампа описували як неймовірно "прибутковий актив". Я добре знайомий з методами роботи КДБ та Росії, але ніхто не звертав на це увагу до того моменту, як Трамп дійсно став 45-м президентом США. Спочатку в це було важко повірити, але це сталося”.

У рік перемоги Трампа у 2016 рік Росія із захватом зустріла нового президента і вже тоді всі запідозрили підступ, проте розслідування не змогло встановити змову між учасниками кампанії Трампа і росіянами. Паралельно з Америкою своє розслідування вів Московський проект, який виявив близько 38 людей з кампанії Трампа пов'язаних з Росією.

Автор книги "Компромат" і колишній редактор журналу Vanity Fair Крейг Унгер також висловився про Трампа:

"Він був активом. У 1980-х роках російські вербували всіх і вся, вони переслідували десятки людей, в тому числі й Трампа. Це був ідеальний об'єкт. Марнославство та самозакоханість зробили з нього мішень для КДБ, яка вирощувала його протягом 40 років, аж до обрання на пост президента США".

Раніше APnews також повідомляв, президент США Джо Байден висловив Путіну свою тверду підтримку суверенітету України.

Новини партнерів

В Україні оновили перелік споруд культурної спадщини: внесли крематорій і "тарілку"
ВАКС заарештував $100000 нардепа, підозрюваного в схемах Укрзалізниці

Найпопулярніше за тиждень