Результати "швидких" тестів не залітають у статистику: як МОЗ рахує в Україні хворих на COVID-19

Результати "швидких" тестів не залітають у статистику: як МОЗ рахує в Україні хворих на COVID-19
Читать на русском

У коронастатистиці немає даних про тих людей, які здавали тест на коронавірус самостійно, а сімейний лікар не повідомив про його результати.

У Центрі громадського здоров'я МОЗ пояснили, як рахують хворих і тих, хто вже одужав від коронавірусу. Так, лабораторні центри отримують дані про випадки захворювання від медиків і лабораторій, які проводять тестування.

Про це розповіли у прес-службі Центру громадського здоров'я, передає APnews.

Відповідний "коронавірусний" облік здійснюється відповідно до указу МОЗ України (від 28.03.2020 №722).

"Згідно з цим документом, медичний працівник, який виявив особу, що відповідає визначенню випадку COVID-19, реєструє випадок і в строк до 12 годин інформує лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю. Лабораторні центри МОЗ є в кожному регіоні, це державні установи", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що лікар, який надає медичну допомогу, повинен повідомляти лабораторний центр МОЗ про результат лікування, одужання або смерть пацієнта за коронавірусом та/або припинення самоізоляції пацієнта не пізніше ніж через три дні з дня, коли у нього буде ця інформація.

Якщо ж людина самостійно звернулась до медзакладу для здійснення тестування і отримала позитивний результат, то такі дані передаються в лабораторний центр МОЗ.

Також у ЦГЗ розповіли, що подальший стан такого пацієнта, якщо він сам не звернеться до сімейного лікаря, буде з'ясовувати лікар-епідеміолог з лабораторного центру МОЗ. Вже за два-три тижні він проводить так зване розслідування, а саме - дзвонить і розпитує людину, яка отримала позитивний результат тесту, про її стан.

"Якщо в лабораторному центрі за результатами цього розслідування встановили, що людина одужала, її виключають зі статистики активних хворих і вносять до числа тих, хто одужав. Так визначається настання одужання, якщо людина не звертається до лікаря, а вирішила перехворіти сама вдома", - зазначили у прес-службі.

Варто зазначити, що у разі, якщо людина самостійно здала швидкий тест і про неї не було надіслано термінового повідомлення сімейним лікарем, то така людина і результат її тесту не фіксується в офіційній статистиці по COVID-19 взагалі.

Як повідомляв APnews, в Івано-Франківську хворих з COVID-19 госпіталізують в коридори та їдальні через медичний колапс.

Новини партнерів

В Україні створять музей та Центр протидії російській дезінформації
В Ірані "лікують" орієнтацію ЛГБТ-дітей шокерами, гормонами та психотропами - звіт ООН

Найпопулярніше за тиждень