Результат непорозуміння: посол Пристайко пояснив свою заяву щодо НАТО

Результат непорозуміння: посол Пристайко пояснив свою заяву щодо НАТО
Читать на русском

Пристайко наголосив, що Україна не переглядатиме своїх прагнень приєднатися до альянсу.

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко після гучної заяви британському журналісту про готовність України відмовитися від вступу до НАТО, роз'яснив, що повідомлення було результатом непорозуміння. І насправді країна "не переглядатиме своїх прагнень приєднатися до військового альянсу".

На запитання, чи може Україна переглянути свої амбіції щодо вступу до НАТО, посол Вадим Пристайко відповів ВВС англійською мовою: "Ні, це не так, і я дуже радий, що маю шанс роз'яснити свою позицію".

"Це не відстрочка для наших амбіцій бути в НАТО - ми говоримо про те, що зараз ми не в сім'ї, тому ми маємо шукати щось інше, наприклад, двосторонні угоди з Великою Британією, зі Сполученими Штатами. Тому, крім НАТО, ми шукаємо якісь інші домовленості, які дозволили б нам вижити в цьому конкретному випробуванні прямо зараз", - заявив Пристайко.

Посол наголосив, що Україна не відмовляється від членства в НАТО.

Додамо, речник МЗС в Україні Олег Ніколенко також заявив, що слова Вадима Пристайка були вирвані з контексту. Він відзначив, що заради миру та збереження життів громадян Україна готова йти на будь-які формати діалогів з країнами та міжнародними організаціями.

"Посол Пристайко справедливо зазначив в інтерв'ю, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України, але Україна поки що не є членом НАТО або іншого альянсу безпеки. Тому ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки. Безперечно, найкращою такою гарантією було б негайний прийом України до Альянсу", - додав Ніколенко.

Тим часом у Британії офіційні особи вже заявляють, що готові підтримати Україну у відмові від вступу до Альянсу.

Так заступник міністра оборони Великобританії Джеймс Хіпі повідомив:

"Якщо Україна відмовиться стати членом НАТО, ми підтримаємо це".

Водночас Хіпі запевнив, що Київ може залишити у силі свої північноатлантичні прагнення.

Раніше APnews повідомляв, в інтерв'ю британському журналісту Стівену Нолану Вадим Пристайко заявив, що Україна готова розглянути питання про відмову від вступу до НАТО, якщо це допоможе запобігти війні з Російською Федерацією.

Новини партнерів

Ляшко назвав п’ять регіонів України, де найгірші темпи вакцинації
Зеленський запросив Байдена до України "для стабілізації ситуації"

Найпопулярніше за тиждень