Радуцький запропонував запровадити в Україні податок на солодку газовану воду: заради дітей

Радуцький запропонував запровадити в Україні податок на солодку газовану воду: заради дітей
Читать на русском

Як показав звіт ВООЗ, подорожчання солодких газованих напоїв на 20% знижує їх споживання та сприяє переходу на більш здорові альтернативи.

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький запропонував запровадити податок на солодкі газовані напої, наслідуючи приклад багатьох країн, де такий податок вже існує. За його словами, він необхідний, щоб захистити українських дітей від хвороб, що виникають через вживання подібної продукції, зокрема цукрового діабету.

Про це APnews повідомляє з посиланням на заяву Михайла Радуцького на особистій сторінці у Facebook.

За його словами, спеціальний податок на газовані напої запроваджено вже у більш ніж 65 країнах. Нещодавно він з'явився в Ізраїлі та Казахстані.

"В Ізраїлі податок набирає чинності з наступного року. За напої, де понад 5 грамів цукру на 100 грамів рідини, потрібно доплатити 1 шекель за літр (0.3 євро). У Казахстані акциз на енергетику і солодку газовану воду з 2023 року складе 20%, у 2024 році - 35%, у 2025-45%. Так влада відреагувала на інформацію ВООЗ про те, що Казахстан входить до ТОП-10 країн з найнеправильнішим харчуванням", - розповів Радуцький.

Чиновник пояснив, чому багато країн стали запроваджувати подібні податки. Річ у тому, що цукор у солодких газованих напоях, на відміну від просто цукру, дуже швидко перетравлюється і таким чином перевантажує підшлункову залозу та печінку, що з часом призводить до низки захворювань: цукрового діабету, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожирінню, шлунково-кишковим хворобам.

Радуцький наголосив, що в Україні за останні роки значно збільшилася кількість дітей дошкільного та шкільного віку з діагнозом цукровий діабет. Він пов'язує це саме з частим вживанням солодких напоїв.

"Згідно з дослідженнями, третина українських дітей часто п'ють солодку газовану воду, більше двох третин батьків не заперечують, що їхні діти п'ють газовану воду та солодкі упаковані соки. Але на відміну від соків, солодку воду діти найчастіше купують самі!" – повідомив Радуцький.

Він додав, що згідно зі звітом ВООЗ, подорожчання солодких газованих напоїв на 20% знижує його споживання та сприяє переходу споживачів на більш здорові альтернативи.

Також Радуцький додав, що бізнес від цього не дуже страждає, адже щоб уникнути податків, виробники починають адаптуватися до нових правил і знижують вміст цукру в напоях до рівня, який дозволяє уникнути сплати акцизів.

Радуцький запропонував запровадити в Україні податок на солодку газовану воду: заради дітей

Раніше APnews повідомляв, президент Володимир Зеленський підписав один з спірних законів. Йдеться про так званий ресурсний закон, який передбачає збільшення податків.

Новини партнерів

У Павлограді 10-річний хлопчик врятував батька, якому стало погано в лісі
У ДБР підтвердили обшуки у членів партії Порошенка та пояснили, навіщо

Найпопулярніше за тиждень